Actualitate

Ioana Mihăilă vorbește de transparență, după ce a făcut secret raportul privind decesele covid

Nu știm cum gândește actualul ministrul al Sănătății, dar raportul privind decesele covid făcut secret la ordinul ei nu înseamnă transparentizare. Florin Cîțu a decis să facă acest raport public, după ce Ioana Mihăilă a anunțat că raportul este secret și că toate datele relevante au fost făcute public într-o conferință de presă.

Ioana Mihăilă a spus că va merge în Parlament pentru a prezenta situaţia deceselor de COVID-19, considerând că solicitarea este binevenită.

Dar, de asemenea, este un act de responsabilitate al celor aleşi să nu politizeze niciun aspect al evoluţiei pandemiei”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Joi, ministrul a prezentat date din raport, declarând că în 2020, coform datelor raportate de spitale către INSP, s-au înregistrat 227 de decese cu diagnostic principal COVID şi 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID. Au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările unor spitale pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor, a mai afirmat ministrul. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button