Actualitate

Ioana Mihăilă își pune românii în cap: „Avem în vedere introducerea pașaportului Covid pe teritoriul țării pentru accesul în anumite locații publice”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat că Guvernul are în plan introducerea pașaportului Covid pe teritoriul țării, acesta fiind necesar pentru accesul în anumite locații publice.

Măsura va intra în vigoare în funcție de evoluția pandemiei în România. Ministrul a precizat că în acest moment suntem la începutul valului 4 al pandemiei, cu 300 de cazuri pe zi.

Toate măsurile de prevenție pe care le luăm de acum înainte în primul rând vor avea legătură cu rata de incidență. Atunci când cifrele vor crește cred că este important să fim mai responsabili și să aplicăm și alte măsuri pe lângă purtarea măștii în interior, distanțarea fizică și măsurile de igienă. În momentul acesta, cifrele încă arată rezonabil, se observă tendință de creștere dar încă arată rezonabil dar cred că trebuie să fim să mai aplicăm și alte mijloace de prevenție. În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu pașaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, și avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest pașaport covid să poată fi utilizat și în interiorul țării, așa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui pașaport covid. Efectiv unde și cum vom implementa aceste măsuri de prevenție va depinde de evoluția pandemiei dar trebuie să fim pregătiți. În funcție de evoluția pandemiei să hotărâm care sunt spațiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, pașaportul covid și care sunt activitățile. Evident că sunt anumite activități cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, și sunt activități cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomerație foarte mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul a mai spus că autoritățile vor să stimuleze populația să se vaccineze prin acordarea unor bonuri de masă în valoare de 100 de lei: „Beneficiarii sunt cei care se vaccinează de acum înainte cu doză completă. Adică la prima doză de Johnson sau la a 2-a doză de Pfizer sau de Moderna, cele 3 principale vaccinuri care sunt utilizate în acest moment la noi în țară, persoana vaccinată va primi bonurile de masă în valoare de aproximativ 100 de lei, rămâne de văzut valoarea exactă… Noi așa plănuim, să le facem accesibile, prin Direcțiile de Sănătate Publică, tuturor centrelor de vaccinare”, a explicat Mihăilă.

Back to top button