Actualitate

INS spulberă declarațiile premierului Cîțu: „Este așteptată o creștere a prețurilor în majoritatea domeniilor”

Florin Cîțu a dat asigurări că România stă bine la capitolul economie și a dezmințit știrile despre scumpiri și creșterea taxelor. Pe fondul pandemiei, dar și a măsurilor absurde luate de către guvern, se conduce inevitabil spre o creștere de prețuri în majoritatea sectoarelor.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), se apreciază, în următoarele trei luni, o creștere a prețurilor în sectorul construcțiilor și în comerțul cu amănuntul, dar și o creștere moderată a activității și a prețurilor în industria prelucrătoare și servicii.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creştere accentuată. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni.

Luna trecută, Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA). Avertiza că, explozia preţurilor materialelor de construcţii ar putea avea un impact negativ direct asupra pieţei de construcţii, prin insolvenţe şi falimente, a proiectelor de infrastructură aflate în derulare prin blocaje, dar şi indirect, asupra evoluţiei PIB şi a bugetului de stat.

Încă din aprilie 2020, ARCA a semnalat că se va produce o creştere spectaculoasă a preţurilor materiilor prime şi materialelor pentru construcţii şi a avut la bază elemente concrete precum pandemia. De asemenea, asociaţia a mai semnalat şi faptul că producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia).

Back to top button