Inflația și ROBOR-ul sărăcesc poporul: ”Manole” de la BNR îngenunchează România

Economiştii de la Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, cred că BNR va creşte dobânda de referinţă la 6,5%, se arată într-un raport publicat săptămâna trecută și citat de Ziarul Financiar. În raportul anterior, analiştii estimau o dobândă de 5,5%. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis pe 10 mai majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3%.

Tendinţa de creştere a dobânzilor de referinţă este vizibilă în toată regiunea, pe fondul creşterii inflaţiei şi al tensiunilor generate de războiul din Ucraina. Recent, Banca Naţională a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară cu 75 de puncte, la 5,75%, creştere peste estimările analiştilor, iar Banca Naţională a Poloniei a anunţat majorarea cu 75 de puncte, la 5,25%.

În acest context, Goldman Sachs a majorat prognoza privind dobânzile din zonă, de la 6% la 7,5% în cazul Ungariei, de la 5,75% la 7% pentru Polonia şi de la 5,75% la 6,5% pentru Cehia. „Confruntate cu creşterea inflaţiei şi rate de schimb slabe, băncile centrale din Europa Centrală şi de Est nu au altă soluţie decât să păstreze o abordare pro-activă în întărirea politicii monetare”, spun analiştii Goldman Sachs.

Nu uita să distribui acest articol!
Previous post Emmanuel Macron s-a sucit – Discursul lui Vladimir Putin l-a speriat: „Pacea nu se va construi cu „umilirea” Rusiei”
Next post FRICA. Am înghițit coronavirusul, au dublat prețurile și apoi au adus războiul