Distribuți acest articol

În timp ce Guvernul nostru s-a blocat la împrumutul PNRR, Croația ar putea lua fața României și să intre în spațiul Schengen, mult dorit de Bulgaria și România. Cel mai mare avantaj pe care îl are Croația este că nu se află în apropierea marilor generatori de migrație ilegală. România este o țară de tranzit în sensul acesta, iar autoritățile par depășite de situație.

Croaţia a îndeplinit toate cerinţele tehnice pentru aderare, iar acum trebuie luată o decizie politică unanimă, de către toate statele membre ale Spaţiului Schengen, ce cuprinde 26 de state europene între care s-a renunţat oficial la prezentarea de paşapoarte şi alte forme de control, la graniţele interne.

Principalul avantaj al Croaţiei este că, în termeni geopolitici, nu se află în apropierea marilor generatori de migraţie ilegală. Or, aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen ar însemna crearea unei legături terestre directe între graniţa Turciei şi restul Uniunii Europene, adică acele ţări privite ca destinaţii favorite pentru imigranţii ilegali.


Distribuți acest articol