Actualitate

GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN FURTURI, DESTRUCTURATĂ DE POLIȚIȘTII ROMÂNI ȘI BELGIENI

După o perioadă de aproape 4 ani de zile, în care membrii unui grup infracţional organizat de criminalitate itinerantă din România ar fi comis peste 100 de furturi din locuinţe pe teritoriul Belgiei, la începutul anului 2020, poliţiştii belgieni care investigau cazurile au început cooperarea poliţienească internaţională cu poliţiştii români de investigaţii criminale.

imagini – https://youtu.be/57HMu89j15w

Schimburile de informaţii astfel desfăşurate au condus la formularea şi transmiterea, în luna iunie 2020, de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia în dosarul penal.

În fapt, este vorba despre infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat reținute în sarcina unor cetățeni români, domiciliați în județul Buzău, care, în perioada martie 2016 – 2020, ar fi comis peste 100 de furturi (de unde ar fi sustras printre altele şi motoare de bărci, scule electrice, obiecte de grădinărit, biciclete, mașini-unelte, scule pentru pescuit, mașini și tractoare de tuns iarba), prejudiciul total fiind de aproximativ 500.000 de euro.

La data de 8 septembrie 2020, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţiştii de investigaţii criminale ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R. şi cu participarea a doi poliţişti de caz din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare la 9 locuinţe şi 2 societăţi comerciale, unde existau indicii că persoanele în cauză ar fi transportat şi depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni.

De asemenea, au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul criminaliştilor, poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi ai altor structuri din cadrul I.P.J. Buzău.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost găsite şi ridicate peste 130 de bunuri, dintre acestea stabilindu-se deja că unele provin din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unelte, biciclete, scule pentru pescuit etc.).

Bunurile recuperate au fost deja trimise în Belgia, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate sau clarificarea situaţiei lor.

Investigaţiile comune continuă, desfăşurându-se activităţi de urmărire penală în cadrul cooperării judiciare internaţionale sub coordonarea D.I.I.C.O.T.

Destructurarea acestui grup infracţional este o activitate prioritară pentru Poliţia Română şi Poliţia Belgiană în cadrul proiectului EMPACT – OPC, fiind o acţiune de interes la nivel european prevăzută în planul operaţional anual 2020.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button