Actualitate

Google l-a omagiat Duminică, pe scriitorul român Mihail Sebastian. Doodle creat pentru pagina principală a motorului de căutare

Google l-a omagiat Duminică pe scriitorul român Mihail Sebastian

Google a marcat, astfel, 113 ani de la nașterea lui Mihail Sebastian, scriitor, dramaturg și publicist român.

În acest scop, administratorii din România ai motorului de căutare au creat o imagine pe pagină principală cu chipul scriitorului. La un click pe acest doodle, utilizatorul putea află informații esențiale despre carieră scriitorului.

De origine evreiască, născut în 1907 la Brăila, Sebastian a trăit în cea mai agitată perioadă a României din secolul XX: Primul Război Mondial, Marea Unire și cel de-Al Doilea Război Mondial, murind tânăr, la doar 37 de ani.

A fost unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Nae Ionescu.

Potrivit Wikipedia , prin legislația antisemită de la începutul anilor ’40, i s-a interzis să mai funcționeze că jurnalist și i se retrage și licență de avocat pledant. Reprezentarea pieselor sale a fost interzisă din cauza faptului că era evreu.

A debutat în literatură în 1932 cu un volum foarte scurt, Fragmente dintr-un carnet găsit, apoi în același an a publicat un volum de nuvele, Femei. A publicat mai multe romane, Orașul cu salcâmi (1935) (român al adolescenței), Accidentul (1940) (român de dragoste), influențate de Marcel Proust, Gustave Flaubert și de alți romancieri francezi.

Jurnalul sau intim a fost publicat postum. Originalul a fost scos din țară prin curier diplomatic de fratele sau mai mic, Andrei Benu Sebastian, și a ajuns la Ierusalim. În prezent originalul se găsește la Universitatea din Ierusalim.

A murit lovit de un camion în mai 1945. După moartea lui subită, posteritatea i-a fost asigurată în principal de piesele de teatru, până în 1996, când jurnalul, care rămăsese peste 60 de ani inedit, a fost tipărit pentru prima data. Cartea a suscitat controverse aprinse în societatea românească, fiind contrară imaginii idealizante a elitei intelectuale interbelice.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button