Actualitate

George Simion a răbufnit la adresa PSD și PNL: „Spuneţi mereu că nu sunt bani pentru români, dar pentru partide găsiţi zeci de milioane de euro”

Deputaţii au respins retrimiterea la comisiile de specialitate a două propuneri legislative ale AUR de modificare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, pe marginea cărora au avut loc dezbateri aprinse în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Prima propunere legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea unor dispoziţii din Legea nr.334/2006, în sensul eliminării subvenţiilor acordate partidelor politice de la bugetul de stat, în scopul utilizării acestor sume pentru acoperirea unor nevoi de ordin social.

„Scopul legitim iniţial al legii a fost deturnat şi compromis grav. Clasa politică a înţeles subvenţionarea de la bugetul de stat ca pe o formă de parazitare pe seama finanţelor publice. (…) Potrivit datelor furnizate de AEP, în 2008 (anul apariţiei legii – n.r.), subvenţiile plătite partidelor politice au fost în valoare de 8,1 milioane de lei. Acestea au crescut exponenţial şi au ajuns, în 2019, la suma totală de 253 milioane lei, în timp ce cheltuieile în termeni nominali, înregistrate în baza Legii nr. 334/2006, au depăşit 700 de milioane de lei”, argumentează în expunerea de motive liderul deputaţilor AUR, George Simion, iniţiator.

Cea de-a doua propunere legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.25 alin.(1) lit.i) din Legea nr.334/2006, în sensul ca veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat să poată avea ca destinaţie nu doar investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective, cum este prevăzut în prezent, ci şi investiţii destinate interesului general, anume aşezăminte culturale, medicale sau sociale.

„Dintr-o eroare lipsită de prevedere a unor evenimente viitoare, legiuitorul a scăpat din vedere ipoteza în care un partid politic sau chiar mai multe ar intenţiona să redirecţioneze în total sau într-o anumită măsură banii alocaţi de la buget pentru proiecte de interes general, cum ar fi aşezăminte sociale, medicale sau culturale”, au arătat deputaţii AUR George Simion şi Georgel Badiu – iniţiatori.

Simion: Ne spuneţi mereu că nu sunt bani de alocaţii, de salarii, de pensii, însă pentru partide găsiţi zeci de milioane de euro.

În plenul Camerei, George Simion a pledat pentru adoptarea celor două proiecte – „două legi importante care au fost trântite şi la Senat şi în comisii, la Camera Deputaţilor”, şi a solicitat retrimiterea acestora la comisii, propunerea fiind respinsă.

„Finanţarea partidelor politice este o problemă cât se poate de actuală, având în vedere că în momentul ăsta o majoritate a românilor trăieşte în sărăcie. Ne spuneţi mereu că nu sunt bani de alocaţii, nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, însă pentru partidele politice gândiţi şi găsiţi zeci de milioane de euro. Florin Vasile Cîţu, preşedintele PNL, a promis că va scădea banii pentru partide politice, a venit la guvernare ca prim-ministru, nu a scăzut cuantumul. (…) Avem un trezorier de la PSD care şi-a cumpărat case cu banii de la partidele politice. (…) Vrem să oprim acest jaf al banului public, având în vedere situaţia de criză în care ne aflăm”, a susţinut Simion.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button