Actualitate

George Damian: România să pregătească un plan pentru românii din Basarabia, nu pentru guvernul Moldovei

Istoricul Damian George susține că politicienii români ar trebuie să joace mai pragmatic cartea Basarabiei în această perioadă și să nu se mai lase înșelați de farsorii de la Chișinău.

„De ce ar plăti România pentru sprijinirea guvernului de la Chișinău?

În 2015-2017 guvernele Ponta și Cioloș au susținut guvernele Filat&Plahotniuc, ulterior doar Plahotniuc de la Chișinău la cererea expresă a SUA (via Victoria Nuland). Ideea era că trebuia evitată destabilizarea Republicii Moldova în contextul primei invazii ruse din Ucraina din 2014.

Chestia asta s-a spart în capul României, acuzată intens de la Chișinău că l-a sprijinit pe oligarhul Plahotniuc. Ideologia politică de la Chișinău s-a întors împotriva identității românești, pe fundamentele moldovenismului civic și al respingerii condiționărilor geopolitice.

În contextul celei de-a doua invazii ruse a Ucrainei, brusc vocile de la Chișinău au uitat de moldovenismul civic și geopolitica a devenit o chestiune de interes. Din nou este solicitat sprijinul României, imperativ chiar – România trebuie să plătească și să scoată Chișinăul din situația de criză!

De ce ar face România chestia asta încă o dată? Aici avem o mulțime de argumente șubrede: de la podurile de flori și frăția de neam (aceleași poduri de flori de care făceau mișto adepții moldovenismului civic), la argumente de geopolitică (venite de la oameni care ne explicau cu un an în urmă că Republica Moldova „nu mai trebuie să facă geopolitică”). Coerența nu e punctul forte.

Apoi memoria recentă este extrem de scurtă. Singurul partener comercial relativ onest față de România la Chișinău a fost Voronin. Pe vremea lui Filat și Plahotniuc firmele românești și-au luat țepe pe bandă rulantă în Republica Moldova. Și sub regimul Maia Sandu se întâmplă exact același lucru. Încă o dată: de ce ar trebui România să achite facturile pentru scoaterea Republicii Moldova din criză?

Identitatea națională nu a fost o chestie susținută de actualul regim de la Chișinău, acolo oamenii sunt setați pe moldovenism civic (cum zicea liderul pro-european Andrei Năstase că și-a luat cetățenie română ca să poată călători fără viză în UE). La fel, actualul regim de la Chișinău nu face geopolitică, deci nu avem nici argumente geopolitice. Din punctul de vedere al profitului avem câteva exemple recente cu firme românești țepuite la Chișinău. Din punct de vedere politic sprijinirea actualului regim de la Chișinău riscă să urmeze algoritmul anterior: România a ajutat guvernarea Filat&Plahotniuc și apoi Plahotniuc și a fost acuzată că a sprijinit „regimul oligarhic”. România sprijină acum regimul Maia Sandu și riscă peste doi ani să fie acuzată la Chișinău că a sprijinit „regimul tiranic” (ipotetic vorbind, nu știm încă ce epitet va primi regimul Maia Sandu).

Nu stă în picioare nici argumentul „România abandonează Basarabia ca în 1940”. Soldații români care au murit în luptele cu Uniunea Sovietică au făcut asta pentru Basarabia, nu a fost nici un fel de abandon. Acum guvernul României ar trebui să pregătească un plan pentru protejarea cetățenilor români din Republica Moldova, dar chestia asta nu trebuie confundată cu sprijinirea unui guvern de la Chișinău care se manifestă cvasi-ostil față de firmele românești.

PS Acestea nu sunt niște rânduri „împotriva” Republicii Moldova, este vorba de un raționament pragmatic și de întrebări legitime, relația București-Chișinău nu poate fi decât una pragmatică de vreme ce podurile de flori au fost batjocorite și identitatea românească a fost înlocuită cu moldovenismul civic” scrie istoricul George Damian pe pagina sa de socializare.

comentarii

 1. Cît timp sint Român pe mine mă interesează Romania nu Moldova.
  Dece m-ar interesa pe mine Moldova acum in prag de Război, cît timp pe Moldoveni nu ia interesat Unirea cu România de cînd sa despărțit de URSS.
  Sincer Statele care vor să profite de noi, nu mă interesează, nici dacă iar ataca URSS

 2. Există în Moldova un curent antiromânesc dar există niște explicații pe care trebuie sa le cunoaștem pentru a avea o abordare corectă:
  – se pare că între cele două razboie mondiale când Basarabia a aderat la România, foarte multe posturi de conducere de diverse niveluri și fost ocupate de trimiși ai Vechiului regat care s-au comportat că niște ocupanți (îmbogățire prin cai mai puțin agreabile, autoraitarism, abuzuri,etc.). De aceea cetățenii Basarabiei de atunci au transmis fiilor și nepoților, locuitorii actuali, că în timpul unirii s fost mai rău că în Rusia țaristă

  – propaganda bolșevică a exagerat asta și a avut grija să amplifice in mintea elevilor antiromânismul. Astea mi le-a spus o profesoara de limba romana din Chișinău înainte de Revoluție.
  Mai sunt și alte cauze pe care istoricii le știu dar nu le fac publice crezând că asta ar ajuta.
  Concluzia: hai să-i convingem pe moldoveni că le dorim binele lor și nu al nostru așa cum procedează un frate. Este acum un moment favorabil pentru că acum au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru. O concepție , fie ea și profund greșită, se schimba in multe decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button