Gen. Ion Costaș, despre escaladarea conflictului ruso-ucrainean: Pentru R. Moldova există pericol cât are armată de ocupație pe teritoriu
Distribuți acest articol

„O amenințare a existat, există și va exista până când avem o armată de ocupație pe teritoriul independent al statului suveran R. Moldova”. Declarația a fost făcută de generalul Ion Costaș, fost ministru de Interne și al Apărării de la Chișinău, în contextul escaladării conflictului ruso-ucrainean, transmite presa din R. Moldova

În context, sursa consideră că autoritățile de la Chișinău nu pot face singure față unei asemenea amenințări, iar Ucraina culege acum roadele inacțiunilor sale în legătură cu separatiștii din regiunea transnistreană. „Dar noi avem forțe care ar putea face față? Asta e o naivitate! Avem situația când timp de 30 și ceva de ani nu s-a făcut nimic, când partea ucraineană, în timpul războiului și când noi aveam probleme cu integritatea teritorială, a fost de partea Transnistriei și, împreună, în complot cu Rusia, juca cartea împotriva R. Moldova… Până astăzi, când s-au trezit și ei cu o problemă în Donbas, pe care o avem și noi în Transnistria. Sigur că, în 30 de ani, se putea face foarte mult ca să se blocheze complet existența acestei Transnistrii din partea Ucrainei. Cu părere de rău, ucrainenii nu au făcut nimic, au stat cu mâinile în sân și așteptau să se rezolve de la sine problema”, a explicat generalul Costaș pentru Gazeta de Chișinău.

Totodată, acesta a mai adăugat că, în prezent, Chișinăul poate miza doar pe sprijinul partenerilor internaționali – Uniunea Europeană și Statele Unite – care pot stăvili pornirile agresive ale Rusiei.

Numai pe plan internațional se pot face eforturi, dar nu știu cât curaj au guvernanții – președintele și Parlamentul, care știm ce orientare are acum, unde se ceartă după ciolan”, spune Ion Costaș.

Amintim că deși autoritățile de la Chișinău tac în continuare în legătură cu acest subiect, tensiunile iscate de desfășurarea masivă de trupe rusești la graniță cu Ucraina și în Crimeea preocupă NATO și România. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că diplomații occidentali încearcă să găsească căi de dezescaladare a situației de la granița ruso-ucraineană.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol