Actualitate

Furnizorii de energie au crescut abuziv prețurile pentru a jefui bugetul statului

Mai mulți furnizori de energie şi-au crescut artificial preţurile, pentru a cere mai mulţi bani de la bugetul de stat, prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor, a constatat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, în urma unor verificări.

Potrivit ANRE, unii furnizori de energie au încheiat, la preţuri excesive, contracte de achiziţie intra-grup, precum şi acte adiţionale de modificare a preţurilor, pentru a creşte suma decontată de la bugetul statului, prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin ordonanţă de urgenţă.

O altă metodă a fost excluderea din datele declarate ca achiziţii a contractelor mai vechi cu preţ mic. Au fost identificaţi şi furnizori care au cerut compensare pentru energia electrică achiziţionată de la alţi furnizorii, care solicitaseră deja compensare. Până ieri, ANRE primise 239 de cereri de decontare de la 65 de furnizori. 62 de cereri au fost soluţionate, iar 35 au fost respinse, întrucât preţul de achiziţie a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.

În urmă cu câteva zile, furnizorii de gaze şi de energie electrică au cerut guvernului se grăbească decontările pentru schema de sprijin a populaţiei, reclamând că altfel, mulţi operatori ar putea intra în faliment sau vor renunţa la licenţe.

Back to top button