Distribuți acest articol

Un cutremur de magnitidinea 6,4 a avut loc marţi în Croaţia şi a cauzat surparea unor imobile în oraşul Petrinja (centru), a anunţat Institutl american de geofizică USGS, iar centrala nucleară Krsko din Slovenia a fost oprită ”din precauţie”, în contextul în care un cutremur a avut loc în Croaţia şi luni, relatează AFP.

Cel puţin o persoană – o fată – a murit, iar multe alte persoane au fost rănite, a anunţat premierul croat Adrej Plenkovic, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că România este pregătită să acorde sprijin Croaţiei, în urma seismului major înregistrat marţi.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 12.30, la o adâncime de zece kilometri, a fost localizat la aproximativ 50 de kilometri nord de Zagreb. Locuitori ai capitalei croate s-au panicat şi au ieşit în stradă.

”Scoatem, în prezent, oameni dintre dărâmături. Nu ştim încă dacă există morţi sau răniţi”, a declarat, la un post local de televiziune, primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic.

”Este o panică generală. Toată lumea încearcă să afle soarta apropiaţilor”, a adăugat el.

Imagini din oraş – cu aproximativ 20.000 de locuitori – surprind acoperişuri surpate şi străzi acoperite de crărămizi şi moloz.

Cu o zi mai înainte, luni, un cutremur de o intensitate mai mică, de 5,2, a avut loc în aceeaşi regiune, însă a cauzat doar pagube materiale minore.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, iar cutremurele sunt frecvente. Centrala nucleară slovenă Krsko a fost oprită marţi, ”din precauţie”, a anunţat o purtătoare de cuvânt, fără să facă alte precizări.

Potrivit agenţiei de presă STA, este vorba despre o ”procedură normală în cazul unor cutremure puternice”.

Cutremurul a fost resimţit în capitala slovenă Ljubljana, dar şi în alte ţări din regiune – în Ungaria şi Austria -, potrivit unor martori şi presei. Construit în epoca iugoslavă şi dat în folosinţă în 1983, reactorul de tip Westinghouse de la Krsko, cu o putere de 700 de megawaţi, este unica centrală nucleară din Slovenia, care împarte această instalaţie cu Croaţia.

Reactorul urma iniţial să-şi întrerupă activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare. Însă Ljubljana şi Zagrebul au decis, în 2015., să prelungească activitatea reactorului cu 20 de ani, în pofida protestelor mai multor ONG-uri.

Reactorul acoperă aproximativ 20% din nevoia de electricitate a Sloveniei şi 15% din nevoile Croaţiei.


Distribuți acest articol