Actualitate

Fost premier de la Chișinău, palmă peste obrazul lui Dodon: R. Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei

„Să spui că acei din diasporă sunt „paraleli” e o prostie și o jignire cât casa”. Astfel a comentat Ion Sturza, fostul premier de la Chișinău declarațiile lui Igor Dodon în adresa cetățenilor R. Moldova din străinătate. 

Dodon, care e oleacă și economist, a batjocorit diaspora în ultimul hal. Dar ce este această „diasporă” în realitate? Sunt aproximativ un milion(!) de moldoveni plecați temporar peste hotare. Pentru a munci sau a-și continua studiile. Nu există astăzi familie în Republica Moldova care nu ar avea pe cineva plecat. Plecați nu de flori de cuc, ci în speranța unei vieți mai bune, educație, medicină, asistență socială … Sunt acești oameni „pierduți” pentru Moldova? Evident, nu! Îmi permit să afirm că Republica Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei”, a menționat Ion Sturza

Mai mult, fostul premier de la Chișinău a reiterat că datele Băncii Mondiale arată că doar prin canalele oficiale diaspora a trimis în R. Moldova în ultimii 10 ani -18 miliarde de dolari. „Dacă mai adăugăm și ceea ce a sosit cu „rutierele”, se adună o cifră fabuloasă! Moldova are un deficit de cont curent de aprox. 1,2 miliarde de dolari anual. Țara importă de aprox. 6 miliarde USD și exportă de 3 miliarde. Acest deficit enorm în mare parte este acoperit de remitențele venite de la diasporă – 2 miliarde USD. Astfel se explica „miracolul” stabilității leului moldovenesc, dar și rezerva valutară de 3 miliarde USD de la BNM”, a explicat Ion Sturza.

Potrivit sursei, aceste miliarde creează consum și creștere economică, foarte multe impozite, dar și amortizează problemele sociale. „Să spui că acei din diasporă sunt „paraleli” e o prostie și o jignire cât casa! Nu te votează, pentru că văd cine ești și nu te mai vor. Atât! Dar e bine că i-a ieșit cuiva „porumbelul” din gură! Evident, dacă mai trebuiau argumente despre cine și ce reprezintă în fauna politică moldovenească”, a conchis fostul premier de la Chișinău.

Amintim că la începutul săptămânii, după înfrângerea rușinoasă avută peste hotare în primul tur al alegerilor prezidențiale, actualul șef de stat a declarat că diaspora reprezintă un electorat paralel al Republicii Moldova, subliniind că preferințele acesteia se află „în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă”. Atacurile la adresa cetățenilor de peste hotare au continuat și în următoarele zile, atunci când Dodon a spus că că alegătorii din străinătate au fost aduși organizat la vot.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button