Distribuți acest articol

Se vehiculează că Fondul Monetar Internaţional (FMI) vine în România să supervizeze activitatea Guvernului privind împrumuturl PNRR. Motivul este simplu, România are deficite enor­me şi cineva trebuie să se asigure că este capabilă să ramburseze împrumutul.

Partea amuzantă este următorul aspect, de care Bruxelles a luat în vedere: “Un astfel de calcul ar putea explica motivul pentru care guver­nul a dublat proiectul PNRR cu o promisiune de reforme cu implicaţii majore, care seamănă izbitor cu angajamentele pe care România şi le lua, în trecut, faţă de FMI.”

Comisia Europeană nu crede în angajamentele României privind acești bani, așadar trimite un supervizor să fie sigură că împrumutul este returnat conform înțelegerii.

„Decizia de majorare a vârstei de pensionare reprezintă o suprataxare pentru că vei ieşi la pensie, la cine ştie câţi ani, şi nu vei mai putea să-ţi recuperezi contribuţia de 40 de ani la bugetul de pensii“, comentează economistul Claudiu Vuţă.

O eventuală implicare a FMI în PNRR nu-i miră pe oamenii de afaceri.

„Este probabilă apariţia unui mecanism în care să fie implicat FMI. Va trebui, până la urmă, să existe cineva care să urmărească dacă putem rambursa împrumutul“, comentează Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


Distribuți acest articol