Florin Cîțu, la Bruxelles: Republica Moldova – o prioritate pentru România
Distribuți acest articol

Republica Moldova este o prioritate pentru România. Acesta a fost mesajul principal de politică externă pe care Florin Cîțu, premierul de la București, l-a reiterat la Bruxelles, în cadrul vizitei sale oficiale la instituțiile europene din 11-12 februarie 2021. 

Astăzi, prim-ministrul Florin Cîțu a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul căreia s-a discutat despre dosarele majore la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, eforturile de relansare economică la nivel european şi agenda externă a Uniunii.

În context, premierul României a reliefat necesitatea transmiterii unui mesaj de solidaritate, mai ales față de partenerii cei mai apropiați ai Uniunii Europene, precum țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, prin sprijinirea campaniilor de vaccinare și donarea de doze de vaccin, evocând, în context, angajamentul asumat de România de a dona 200 de mii de doze către Republica Moldova. Președintele Charles Michel a fost de acord pe deplin cu această abordare și a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism eficient în acest sens.

Întâlnirea a facilitat și o discuție privind o serie de aspecte de pe agenda externă a Uniunii Europene. Astfel, premierul Florin Cîțu a exprimat așteptarea ca Summit-ul Parteneriatului Estic din acest an să reconfirme importanța acestei inițiative europene. De asemenea, prim-ministrul României a subliniat oportunitatea deosebită deschisă prin mandatul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pledând pentru consolidarea sprijinului european pentru impulsionarea reformelor democratice din Republica Moldova, promovate de noul președinte, conform opțiunii pro-europene a cetățenilor săi.

Despre R. Moldova s-a discutat și în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a mulțumit pentru decizia României de a dona până la 200 de mii de doze de vaccin Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu referire la relațiile externe ale Uniunii, premierul României a evidențiat prioritatea acordată Republicii Moldova și sprijinul pentru gestionarea pandemiei, respectiv pentru procesul de reformă democratică și pro-europeană.

Florin Cîțu a subliniat importanța susținerii de către UE a procesului de vaccinare în vecinătatea imediată a Uniunii, având în vedere că dacă această vecinătatea nu va fi sănătoasă, nici uniunea nu va putea fi pe deplin. În context, președintele Parlamentului European a exprimat aprecierea deosebită pentru susținerea acordată de România Republicii Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol