Actualitate

Fermierii ar putea primi prime de comercializare de până la 200 de euro pe tona de produs

Dacă proiectul pentru stimularea agriculturilor trece de Camera Deputaților ,fermierii ar putea primi prime de comercializare de până la 200 de euro pe tona de produs

Este vorba despre Legea privind stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unei prime de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.

Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

Inițiatorii legii afirmă că : „Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar și pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, românești. Proiectul de lege poate ajută, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe”.

Prima se ridica la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator.

Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă. Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum.

Producătorii locali pot obține această prima de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

Beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:

-dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apa sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
-posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
-comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
-fac dovadă comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.

Prima de comercializare se acordă la cerere, având următoarele documente:

-adeverință care să ateste, conform inscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/ deținut de către solicitant;
-atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz;
-dovadă comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.

Legea primei de comercializare intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică până la 31 decembrie 2023.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button