Distribuți acest articol

Cezar Baciu a picat Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2013. Actualul viceprimar a absolvit Liceul „D. Cantemir” fiind printre cei trei elevi din toată generația care n-au luat examenul final.

La „Cantemir” termină cam 145-150 de elevi în fiecare an, iar 99% iau Bac-ul din prima. Doi-trei, maxim patru elevi, pică în iunie, adică 1-2% din efectivul total, iar Cezar Baciu a fost în acel 1%, cei mai slabi din an.
Mai târziu, Baciu a ajuns vânzător de șosete, apoi a trădat USR-PLUS la votul pentru bugetul local și a ajuns viceprimar al Iașului, asigurându-i lui Mihai Chirica majoritate în Consiliul Local.

Născut în 1994, Cezar Baciu avea 26 de ani când a fost ales viceprimar. În discursul de la învestire, primarul Chirica l-a prezentat drept o mare speranță.
Cu șapte ani mai devreme, Cezar Baciu pica examenul de Bacalaureat cu media 5,88. La Româna a luat nota 5, la Matematică – 6,35, iar la Biologie – 6,30. „Respins” scria în dreptul său. Pentru a fi admis la Bacalaureat, media finală trebuie să fie minim 6.00.
El s-a reînscris la sesiunea din august și a reușit să ia Bac-ul cu o notă mediocră: 7,06.

În dialogul cu REPORTER DE IAȘI, Cezar Baciu explică eșecul de la Bac printr-o „decepție care m-a împiedicat să mă concentrez”.
Iată scurtul interviu:
REPORTER DE IAȘI: – Ați spus într-un interviu că ați vrut să urmați o carieră militară. De ce n-ați urmat calea asta?
CEZAR BACIU: – Am… renunțat. Era un gând în școala generală, după aia m-am axat pe domeniul privat.
– Ce-i îndemnați pe tineri pentru a doua sesiune de Bacalaureat, pentru că se anunță absenteism masiv? E important să aibă note bune, e important să ia Bac-ul?
– Foarte important, bineînțeles! Îi sfătuiesc să meargă la examen!
– Dv. ce probleme ați avut la Bac? De ce n-ați luat din prima sesiune?
– … (tăcere câteva secunde și un oftat prelung – n.r.) Am avut o problemă personală, nu știu dacă s-o numesc decepție neapărat, dar eram mai supărat în perioada respectivă și n-am putut să mă concentrez îndeajuns.
– O decepție într-o relație?
– Nu, au fost niște probleme în familie, niște probleme de sănătate cu bunicii, eram tot timpul pe la spital și nu m-am putut concentra destul.

Baciu, celebru pentru dezacorduri și noua mașină subevaluată grosolan
Cezar Baciu a pătruns ca „rezervă” pe lista USR-PLUS de la Consiliul Local, în 2020. Era primul în afara locurilor considerate eligibile, beneficiind de retragerea lui Filip Hăvârneanu, care a candidat și a obținut un loc în Camera Deputaților. 
Baciu a „defectat” la a treia tentativă de votare a bugetului local pe 2021, când a asigurat „votul de aur” pentru alianța PNL-PMP. Imediat a fost exclus din USR, decizie pe care a contestat-o în instanță.
REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în iunie că întâmpinarea depusă în instanță de Cezar Baciu era plină de greșeli gramaticale: dezacorduri și scrierea repetată a conjucției „sau” în forma greșită „s-au”. Textul viceprimarului arată lacune grave în cunoașterea limbii române, materie la care, de altfel, a și luat nota 5 la Bac.
Tot REPORTER DE IAȘI a prezentat noua mașină cu care acesta s-a afișat la serviciu: un BMW X3, la mâna a doua, pe care spune că a dat 10.000 de euro. Pentru anul și kilometrii pe care îi are, prețul este total nerealist. În România nu există un asemenea preț: valoarea reală este între 16.000 și 20.000 de euro


Distribuți acest articol