Actualitate

Europarlamentar, despre prezidențialele din R. Moldova: Alegerile libere și democratice – o precondiție pentru sprijinul european

„Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură”. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a co-prezidat joi cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Totodată, eurodeputatul a subliniat că modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova.

„În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate. S-au arătat, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării”, a mai remarcat Siegfried Mureșan,  președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

În același timp, sursa a ținut să le reamintească parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției.

În acest context mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanțial în cazul fraudei bancare din 2014. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de rezultate concrete în investigarea furtului miliardului. Recuperarea fondurilor este primordială, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere fără întârziere. Uniunea Europeană rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, a mai specificat europarlamentarul.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button