Internațional

Erdogan susține că Putin trebuie să returneze teritoriile ocupate: „Niciun lider nu ar spune, da, am făcut o greșeală”

Recep Erdogan susține că fără îndoială nu ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriul ocupat în Ucraina de la începutul invaziei. În opinia președintelui turc, Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, iar Putin ar trebui să returneze teritoriile ocupate abuziv, inclusiv Peninsula Crimeea.

Totodată, Erdogan a subliniat că nicio invazie nu poate fi justificată. Putin nu va recunoaște că a greșit, așa cum niciun lider nu recunoaște asta, a spus însă liderul Turciei. Președintele Turciei este la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina de când a început invazia în februarie? Ar trebui să fie asta parte din soluția la acest conflict? Recep Erdogan: Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va restabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă.

Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

Recep Erdogan: Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați elibera și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.

Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat voința poporului ucrainean de a-și apăra țara?

Recep Erdogan: Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Credeți că atunci când Zelenski merge înainte, simte că a făcut o greșeală?  Liderii, atunci când pornesc pe o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button