Eleve din România și R. Moldova, medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Eleve din România și Republica Moldova au obținut medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete. Concursul s-a desfășurat online în perioada 10–15 aprilie.

Republica Moldova a fost reprezentată de patru eleve și doi profesori: Adelina Andrei, elevă în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău, Mădălina Griza, elevă în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău, Adelina Patlatîi, elevă în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău, Ana-Maria Izbaș, elevă în clasa a X-a, Instituția Publică de Învățământ Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău, Galina Rusu, doctor în științe fizico-matematice, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova, conducătoarea echipei, Ana Costaș, doctor în științe fizico-matematice, conferențiar universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei, conducătoarea adjunctă a echipei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, medalia de aur a fost obţinută de către Adelina Andrei, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău, iar menţiunea de onoare de către Adelina Patlatîi, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău.

România a fost reprezentată la această competiţie de patru eleve: Ioana Popescu, Diana Țolu, Lucia Rîșnoveanu și Ana Maria Iulia Bogdan.

Pe primul loc în concurs s-au clasat Rusia, Statele Unite și Peru, iar pe locul al treilea, Marea Britanie și Mexic. România se situează pe locul 2, iar Republica Moldova pe locul 16. În total, au participat 55 de echipe, dintre care 37 oficial din Europa, formate din 213 participante. S-au câștigat 27 de medalii de aur, 30 de argint și 52 de bronz.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete se desfășoară, anual, începând cu anul 2012. La competiție pot participa fete de vârstă școlară. Ideea îi aparține colegiului Murray Edwards din cadrul Universității Cambridge și are scopul de a susține fetele care vor să studieze matematica.

Competiția se desfășoară după modelul Olimpiadei Internaționale de Matematică. Fiecare echipă este formată din patru participante. Anul viitor, concursul se va desfășura în Georgia.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol