Actualitate

Două legi votate cu scandal în Parlament, contestate la Curtea Constituțională

Partidul Unității Naționale va contesta la Curtea Constituțională două legi antinaționale votate ieri de noua majoritate parlamentară de la Chișinău, pe care această formațiune politică o consideră antinațională, antiromânească și antieuropeană. Este vorba despre proiectul de lege privind funcționarea limbilor, dar și despre cel cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia. 

Anunțul a fost făcut astăzi de deputatul Octavian Țîcu, liderul PUN, care a subliniat că noua majoritate parlamentară formată din PSRM, Partidul Șor și câțiva deputați dirijați de Vlad Plahotniuc, are două dimensiuni. Prima, cea economică, are menirea să asigure și să perpetueze schemele de corupție gestionate de Igor Dodon, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, iar a doua – cea geopolitică pro-rusă vizează re-rusificarea și federalizarea Republicii Moldova.

În contextul celei de-a doua dimensiuni, respectiv cea geopolitică pro-rusă se încadrează adoptarea unui set de legi controversate, în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului de la Chișinău, privind promovarea limbii ruse, practic ca primă limbă de folosire pe teritoriul R. Moldova, dar și a legii ce oferă UTA Găgăuzia dreptul de veto asupra deciziilor Legislativului cu privire la autonomie. PUN consideră că adoptarea acestor două legi, dar anticipăm că ar putea urma și altele de acest gen, este un grav atentat la securitatea, unitatea și suveranitatea Republicii Moldova”, a menționat deputatul. 

Totodată, Octavian Țîcu a subliniat că prin acordarea dreptului de veto Comratului practic Parlamentul R. Moldova renunță la suveranitatea sa asupra teritoriului UTA Găgăuzia, deschizând astfel procesul de federalizare a Republicii Moldova. 

În acest context și pentru a nu permite re-rusificarea și federalizarea Republicii Moldova, PUN va contesta la Curtea Constituțională cele două legi antinaționale și vom merge până la capăt în apărarea acestor drepturi pe care le-am obținut în urma destrămării URSS”, a subliniat sursa. 

Potrivit lui Octavian Țîcu, acestea, dar și alte câteva proiecte controversate de legi votate ieri în Parlamentul de la Chișinău, riscă să provoace un război civil în Republica Moldova.

De asemenea, liderul PUN a chemat cetățenii să participe masiv duminică la acțiunea de protest anunțată de președintele ales Maia Sandu.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button