Curtea Constituțională a României a dat miercuri undă verde pentru legea care mărește pedepsele agresorilor sexuali și a respins obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României, care considera că acești criminali ar putea fi discriminați, dacă violul și actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, informează ziarul Libertatea.
„Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.I pct.1 și 2 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României”, se arată în comunicatul publicat miercuri pe pagina web a CCR.
Cu o săptămână în urmă, Curtea Constituțională a respins și o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, care contesta amendamentele aduse de deputați legii privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”, printre care și participarea minorilor la orele de „educație sanitară”, conținând noțiuni de educație sexuală și contraceptivă, doar cu acordul părinților.
Inițiatoarea legii de înăsprire a pedepselor violatorilor de minori salută decizia Curții Constituționale și consideră că Guvernul a contestat actul normativ „din perspectiva autorului infracțiunii”, fără să se gândească la victimele agresiunilor sexuale.
„A fost o așteptare grea pentru mulți dintre supraviețuitorii unor astfel de fapte, dar astăzi putem să le transmite un mesaj clar: că agresorii sexuali vor merge la închisoare și că răspunderea penală pentru viol și act sexual cu un minor va fi imprescriptibilă”, a declarat, după aflarea deciziei CCR, deputata Oana Bîzgan, inițiatoarea proiectului de lege prin care se modifică Codul Penal. Legea prevede creșterea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva copiilor și a fost adoptată la 30 iunie de Camera Deputaților. Prin majorarea limitelor de pedeapsă, niciun agresor sexual nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, așa cum se întâmplă acum în multe dintre procesele în care victime sunt copii abuzați sexual. Guvernul a atacat legea „din perspectiva autorului infracțiunii”.
Legea mai prevede că violul și actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, așa cum sunt acum crimele și infracțiunile de genocid, contra umanității și de război. Ceea ce înseamnă că violatorii și cei care abuzează sexual copii vor putea fi trași la răspundere oricând, indiferent de cât timp a trecut de la data comiterii faptelor și până la momentul în care ei sunt prinși, dovediți și condamnați.
În iulie, după ce a fost adoptată de Parlament, legea a fost trimisă Președintelui României, pentru promulgare, însă Guvernul Orban a reclamat la CCR că eliminarea prescripției este discriminatorie față de alte fapte similare. După cum ActiveNews a relatat în august, Executivul și-a motivat obiecția de neconstituționalitate prin existența unei decizii a CCR din 2003, potrivit căreia diferența de tratament trebuie să aibă la bază justificări obiective, astfel încât să nu încalce articolul 16 din Constituție,
» Citește întreg articolul pe www.activenews.ro