Actualitate

Dominik Fritz este depășit de situație: „Timișoara ar putea rămâne fără căldură și apă caldă din cauza datoriilor”

Peste 50.000 de familii din Timişoara riscă să rămână de luni, 25 octombrie 2021, fără apă caldă şi căldură. Primăria Timişoara a anunţat că E.On, compania care asigură gazul pentru Colterm va sista livrarea.

Colterm Timişoara, care furnizează căldură şi apă caldă pentru peste 50.000 de abonaţi, inclusiv şcoli şi spitale, a fost anunţă de E.On că, în 25 octombrie va fi oprită furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Asta înseamnă că distribuţia agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, şcoli şi spitale riscă să fie oprită.

„Primăria Timişoara şi Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple. În această situaţie s-a ajuns deşi, în acest an, Primăria Municipiului Timişoara a transferat Colterm, din bugetul local, o sumă record de 132 de milioane de lei. Datoriile istorice, peste care s-au suprapus penalităţile acumulate în ultimii ani, explozia preţului la energie şi întârzierea unor măsuri naţionale, au dus compania într-o situaţie critică”, a transmis Primăria Timişoara. 

„Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei preţurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpuşarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situaţie critică, agravată vertiginos de creşterea uriaşă a preţului la gaz. 

Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm. Din aceşti bani am fi putut construi două şcoli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul şi am reuşit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă şi alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii şi bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situaţia din ultimii doi ani, de a achiziţiona, în fiecare zi, la preţul zilei, gaz pentru funcţionarea Colterm”, a transmis primarul Timişoarei, Dominic Fritz. 

Potrivit primarului Fritz, negocierile cu E.ON au eşuat dintr-un cumul de motive. „Am renunţat la multe alte investiţii în Timişoara pentru a recâştiga credibilitatea plătind datoriile istorice şi ţinându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producţia şi distribuţia agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, şcoli şi spitale din Timişoara riscă să rămână fără apă caldă şi căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a mai precizat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.  

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button