Dodon trece peste capul Curții Constituționale
Distribuți acest articol

Igor Dodon a promulgat legea privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului de la Chișinău, în ciuda faptului că ieri, Curtea Constituțională a decis suspendarea acesteia.

Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, prin care Parlamentul a exclus din competența Președintelui RM posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, a decis CC.

Astfel, Sergiu Litvinenco, deputat PAS, a explicat că dacă Dodon a promulgat legea respectivă după adoptarea Deciziei Curții Constituționale, atunci aceasta este o încălcare gravă. „Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) PÂNĂ la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii (adică în cursul zilei de ieri, până pe la 16.00), este o situație. Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) după adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, pe de o parte, Dodon a încălcat principiul loialității constituționale consacrat în Legea Supremă. Pe de altă parte, în așa caz, există toate premisele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – abuzul de putere sau abuzul de serviciu”, a subliniat parlamentarul.

Potrivit lui Litvinenco, indiferent dacă legea respectivă a fost promulgată până la adoptarea Deciziei Curții Constituționale sau după aceasta, acțiunea legii este suspendată, adică nu este în vigoare și nu produce efecte juridice.

Amintim că, săptămâna trecută, PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor au votat rapid, în două lecturi, fără dezbateri, Legea privind transferarea SIS din coordonarea Preşedinției în cea a Parlamentului de la Chișinău.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol