Dodon, mutare disperată legată de SIS
Distribuți acest articol

Socialiștii lui Dodon au înregistrat un proiect de lege prin care solicită ca Serviciul de Protecție și Pază de Stat să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. 

„Dodon și-a pierdut mințile – a înregistrat prin deputații săi un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea Președintelui ales. Comisia juridică a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui de plen în 2 lecturi. Este desigur o acțiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare. De asemenea, se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia au mers la vot inclusiv pentru faptul că președintele ca instituție să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional”, a anunțat Sergiu Litvinenco, deputatul PAS care a publicat nota informativă a respectivului proiect.

Prin acest document, PSRM vrea ca SIS să treacă sub control parlamentar, iar directorul instituției să fie numit în funcție de către Parlamentul de la Chișinău pe un termen de 5 ani. Conform notei informative a proiectului în cauză, „având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară conform articolului 60 din Constituție, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”.

Acest lucru se întâmplă după ce în iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a votat revenirea SIS în subordinea parțială a președintelui. Atunci socialiștii au fost de acord cu această modificare, iar acum după ce Dodon a pierdut fotoliu prezidențial se pare că s-au răzgândit.

Amintim că în prezent, șeful statului propune Parlamentului de la Chișinău numirea și eliberarea din funcție a directorului SIS, acordă prin decret grade speciale șefului instituției și coordonează în limitele competențelor activitatea SIS.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol