Actualitate

Dodon ar putea fi sancționat că nu a declarat cheltuielile pentru ziarele lui de campanie

Igor Dodon, candidatul independent susținut de PSRM la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ar putea fi sancționat pentru că nu a declarat cheltuielile pentru ziarele lui de campanie.

Două sesizări în acest sens au fost depuse la Comisia Electorală Centrală, după ce s-a adeverit că ziarul electoral al actualului președinte a fost tipărit la Editura de Stat „Universul”, deși, în gazetă este indicată tipografia „Tipar Grup SRL”.

Astfel, Olesea Stamate, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală, a solicitat autorității electorale să verifice dacă au fost sau nu declarate de către Igor Dodon cheltuielile pentru publicarea unui lot de ziare de agitație, scos la tipar la editura de stat „Universul”. Totodată, sursa a mai cerut sancționarea lui Dodon conform legislației, dacă presupunerile sale se vor adeveri.

Este clar că la mijloc sunt mult mai multe abuzuri. Utilizarea resurselor administrative, posibil depășirea atribuțiilor de serviciu, și în funcție de care sunt alte detalii din spatele acestei ”operațiuni”, mai pot fi și alte componente penale ale acțiunilor candidatului și persoanelor implicate. Așteptăm investigarea promptă și sancționarea, după lege. Haideți, măcar odată, dați dovadă că acționați în interesul cetățenilor și nu al unor grupări politice (criminale)!”, a precizat Olesea Stamate.

La rândul său și Dorin Chirtoacă, liderul Mișcării Politice Unirea, a cerut Comisiei Electorale Centrale anularea înregistrării candidatului Igor Dodon și excluderea acestuia din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

Dificultățile lui Dodon și ale PSRM sunt de ordin legal, nu de ordin tehnic! Excluderea lui Dodon din cursă este obligatorie. Ziarele trebuiau să conțină denumirea tipografiei care le-a tipărit și tirajul real!

Conform art. 70 alin ( 6) din Codul Electoral: „Răspunderea pentru conţinutul materialelor electorale publicitare, difuzate sau publicate, o poartă concurentul electoral. Fiecare material publicitar trebuie să includă denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialului şi denumirea tipografiei care l-a tipărit.” Așadar, legea spune clar, că anume Dodon este cel care răspunde pentru faptul că ziarele se tipăreau ilegal la editura de stat „Universul”, în timp ce pe ziare este scris că se tipăresc la tipografia „Edit Tipar Grup” SRL. Pe lângă asta și tirajul este de peste două ori mai mare decât cel indicat. Dodon nu are cum să se mai ascundă, nici CEC-ul”, a mai punctat Chirtoacă.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button