Actualitate

Dodon, acționat în judecată pentru lansarea unui spot electoral defăimător

La mai multe posturi tv și radio din R. Moldova se difuzează un spot electoral al candidatului Igor Dodon care este calomnios, instigă la ură și conține mesaje defăimătoare. Sesizarea a fost făcută de Olesea Stamate, reprezentantul candidatului Maia Sandu la Comisia Electorală Centrală. 

Astfel, fosta ministră a Justiției a informat posturile tv și radio că acest lucru este ilegal și le-a somat să oprească difuzarea spotului respectiv, ceea ce nu s-a întâmplat.

În context, reprezentanta PAS a subliniat că potrivit legislației în vigoare posturile tv și radio sunt obligate să oprească difuzarea acestuia, iar în cazul în care există un contract de difuzare, atunci fie spotul electoral trebuie înlocuit, fie contractul trebuie reziliat.

Următorul PAS pe care îl vom face – vom cere dreptul la replică, or asta înseamnă că toți radiodifuzorii și posturile TV vor fi obligate să publice informația care vine din partea candidatului electoral Maia Sandu, fie sub forma unui spot publicitar sau altfel, în mod gratuit, respectând dreptul la replică. Vom acționa în judecată și pe cel care a dat spre distribuție acest spot electoral, dar și pe cei care vor continua distribuirea acestui spot calomnios, care instigă la ură”, a menționat Olesea Stamate.

Conform Codului electoral, în perioada de campanie toate programele și materialele scrise care vizează într-un fel sau altul concurenții electorali se difuzează public cu respectarea regulamentului privind reflectarea campaniei electorale. Prin urmare, spoturile electorale nu trebuie să conțină tertipuri, imagini sau alte sunete, limbaj licențios, injurii care lezează onoarea și demnitatea persoanei, calomnii sau îndemnuri la ură. Potrivit regulamentului, furnizorul de servicii media va refuza difuzarea spotului electoral, dacă acesta este transmis spre difuzare în afara condițiilor legale.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button