Actualitate

Dodon a pus gând rău românismului: Partidele unioniste, în afara legii

Igor Dodon a dat de înțeles că nu a renunțat la ideea de a scoate în afara legii partidele unioniste din R. Moldova. Mai mult, în cazul în care va câștiga un nou mandat de președinte, acesta are pregătit un mecanism în acest sens. 

Astfel, potrivit șefului statului, pentru a interzice unionismul în R. Moldova este necesară modificarea Constituției. „Nu poți interzice cetățeanului să aibă opinie proprie, dar partidele politice care promovează lichidarea statalității, în opinia mea, trebuie să fie în afara legii. Pentru aceasta este necesar să modificăm Constituția, să excludem un articol care prevede că statalitatea R. Moldova poate fi lichidată prin referendum. Aceasta este argumentarea Curții Constituționale „de ce pot exista partide care pledează pentru lichidarea statului”, pentru că în Constituție este prevăzută o astfel de opțiune. Noi vom modifica Constituția și vom scoate această opțiune. După aceasta, evident, va urma că partidele care sunt pentru lichidarea statalității, în opinia mea, trebuie să fie în afara legii. Cetățenii sunt ai noștri, au diferite opțiuni și conform Constituției pot să-și expună opinia liber, dar nu și partidele finanțate de stat, care își pun ca scop politic lichidarea acestuia”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni online.

Președintele pro-rus s-a referit la articolul 142 din Constituție R. Moldova, care prevede că „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button