Documentare ale regizorilor din România, la Festivalul de film internațional din Cahul. Colectiv, printre proiecții ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

În perioada 8-12 septembrie, la Palatul de Cultură din Cahul va avea loc cea de-a şasea ediţie a Festivalului de film documentar pentru schimbare socială „Moldox”, unde vor fi proiectate și două filme-documentar ale regizorilor din România.

Ediţia din acest an va aduce în atenţia publicului, prin intermediul proiecţiilor documentare şi discuţiilor publice, probleme actuale cu care se confruntă omenirea, cauzate de fragilitatea sistemelor sociale, dar şi efectele schimbărilor climatice asupra vieţii de zi cu zi.

Potrivit organizatorilor, Festivalul „Moldox” prezintă publicului din R. Moldova filme documentare profunde cu impact social, rolul cărora este să ne deschidă noi orizonturi despre lumea în care trăim, să ne facă să conştientizăm că fenomenele sociale şi problemele globale sunt mai aproape decât credem şi ne vizează în mod direct.

Astfel, pe 8 septembrie, la ora 20,00, la Cahul va fi proiectat filmul „Honeyland” de Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska (Macedonia de Nord, 2019, 85 min). Documentarul cu două nominalizări la Oscar ilustrează atitudinea iresponsabilă a oamenilor faţă de mediul înconjurător şi lipsa unei viziuni pentru dezvoltare durabilă şi în armonie cu natura, notează Moldpres.

În a doua zi de festival, pe 9 septembrie, la 18,30, organizatorii aduc în faţa publicului pelicula „Lemn”, un film de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger (Austria, Germania, România, 2020, 97 min). Tăierile ilegale de păduri sunt o afacere globală care valorează miliarde. Documentarul atrage atenţia asupra epuizării resurselor naturale din cauza unei legislaţii deficitare în privinţa protejării pădurilor, precum şi asupra impactului pe care defrişările masive îl au asupra mediului.

Pe 10 septembrie, la 18,30, va fi prezentat filmul „Colectiv” în regia lui Alexander Nanau (România, Luxemburg, 2020, 109 min). Documentarul, nominalizat la premiile Oscar se concentrează pe relaţia dintre autorităţi şi jurnalişti care urmăresc evenimentele primului an de la tragedia din clubul „Colectiv” şi în cele din urmă descoperă o reţea de corupţie din interiorul sistemului de asistenţă medicală din România, existentă până la cel mai înalt nivel. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de Q&A (întrebări-răspunsuri) cu prezenţa lui Mihai Grecea, supravieţuitor „Colectiv” şi colaborator artistic al filmului.

Tot pe 10 septembrie, la 21,00, spectatorii vor putea urmări filmul „Pântecele bestiei” de Erika Cohn (SUA, 2020, 83 min). Documentarul este o expunere puternică a încălcărilor drepturilor omului în închisorile pentru femei din California, în special dreptul la reproducere.

Pe 11 septembrie, la 18,30, va fi proiectat filmul „Oraşul gloriei”, de Dimitry Bogolyubov (Rusia, Cehia, Germania, 2020, 83 min). Documentarul introduce spectatorii în micul oraş provincial rusesc Yelnya, unde locuitorii acestuia sunt crescuţi pentru a fi patrioţi naţionali cu pregătire militară. În pofida problemelor de ordin social şi economic cu care se confruntă provincia, prioritate se acordă militarizării excesive a societăţii, începând de la grădiniţă până la vârsta de pensionare.

Totodată, Moldox va aduce în atenţia publicului şi filme documentare semnate de regizori basarabeni, dezvoltate în cadrul atelierului „Inspiration” de la „Moldox Lab”. Astfel, oaspeţii vor putea urmări,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol