ActualitateParlament

Discursul delirant al UDMR pentru care AUR a părăsit sala de plen: Ardealul este și Unguresc. Reacția lui Simion

Parlamentarii AUR au părăsit astăzi sala de plen în momentul în care se desfășura ședința aniversară a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Acest gest a fost unul de reacție la declarațiile delirante și neconstituționale ale parlamentarilor UDMR:

„Diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie a unor evenimente istorice.

Știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Pentru maghiarii ardeleni acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranță.

Propunem ca în cazul în care vom avea o nouă constituție în acest stat minoritățile naționale să fie definite ca factori constituanți ai acestui stat” a fost declarația care a stârnit gestul controversat.

Pe 1 decembrie Românii își sărbătoresc ziua națională. A fost momentul la care la 1 decembrie 1918 în cadrul unei mari adunări naționale desfășurate la Alba Iulia s-a decis unirea Ardealului cu regatul României. Vorbim de o provincie locuit majoritar de către români dar care s-a aflat sub stăpânirea imperiului austro-ungar timp de secole.

Declarațiile parlamentarilor maghiari reprezintă o ofensă adusă românilor de ziua lor națională. Parlamentarii AUR au părăsit sala de plen iar președintele George Simion și-a justificat gestul:

„Am părăsit în semn de protest ședința solemnă , totul era bine, în luările noastre de cuvânt nu am atacat în vreun fel un alt partid.

La un moment dat reprezentanții UDMR s-au trezit să ne dea o lecție de istorie falsă spunând că am luat Ardealul pe nedrept și că Ardealul ar fi unguresc, nu doar românesc. Discursul a fost o continuare a politicii maghiare care cere cosuveranitatea asupra zonei.

În semn de protest , ca să nu iasă cu vreun scandal, ca să nu se continuie cu țipete, am părăsit sala pe parcursul discursului parlamentarului de la UDMR. Parlamentarii maghiari au permanent declarații iredentiste și îmi pare rău că suntem singurii parlamentari care au luat atitudine față de această neobrăzare și îmi pare rău că sunt tolerați la guvernare”.

Protestul parlamentarilor AUR este unul legitim. În ultimii 33 de ani, cu sprijinul PSD și PNL, Ungaria a reușit să împartă suveranitarea cu România în Ardeal. De altfel UDMR a făcut permanent parte din guvernul României, fiind partidul cu cea mai mare influență deși doar 5% dintre votanți aleg această formațiune politică și acest lucru în condițiile unei prezențe reduse la vot a românilor. La vechile alegeri parlamentare au existat suspiciuni rezonabile că PSD a acordat un număr limitat de voturi în fiecare circumscripție din România cu scopul expres de a putea ajuta UDMR să treacă de pragul electoral.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button