Distribuți acest articol

O parte dintre jurnaliști și intelectuali critici se întreabă de ce au votat românii din diaspora Alianța pentru Unirea Românilor, cine sunt acești români și de ce au ales AUR. Aceștia nu cunosc, probabil, problemele cu care se confruntă o bună parte din românii care au fost forțați să plece la muncă peste hotare și care sunt lipsiți de drepturi și exploatați de către angajatori.

Să luăm ca exemplu românii din Germania, țara în care lucrează aproximativ 18.000 de români/an în agricultură. „Sunt plecați de acasă de luni de zile și trăiesc în provizorat, în cazările puse la dispoziție de fermierii germani. Unii dintre ei stau doar două-trei luni pe an în România, locul pe care îl numesc acasă, pentru că acolo trăiesc copiii lor”, scrie publicația online Teleleu.

Alții sunt dați afară de pe o zi pe alta doar pentru că au îndrăznit să-și apere drepturile. Să nu mai pomenim de cei care lucrează în abatoare sau construcții. Lucrează 10-12 ore pe zi, nu ies în oraș și economisesc bani ca sa îi trimită acasă – aceștia cu greu se pot integra în societatea respectivă. Atunci când ești suspendat între două țări, ești exploatat în Germania, Spania sau UK, ești jignit de românii din țară care te fac „sclav” sau „lepros”, cum poți vota aceleași partide care nu au făcut nimic pentru tine?

Pentru vulnerabilitatea acestor oameni este responsabilă România, țara în care politicienii nu au putut, nu au vrut, nu au știut să asigure drepturile fundamentale ale cetățenilor la educație și sănătate.


Distribuți acest articol