Actualitate

Desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 6 decembrie, la mâna președintelui Iohannis

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 6 decembrie doar dacă președintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, că urmare a încetării mandatului senatorilor și deputaților aleși în anul 2016, și dacă Parlamentul nu adopta un nou act normativ până la data scrutinului. Declarația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale ,Augustin Zegrean

Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Cameră Deputaților, că urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Documentul arată că hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deși emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, își încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituționalitate, respectiv legea adoptată de Parlament.

„Legea încă nu a intrat în vigoare. Este la președinte, președintele are la dispoziție 10 zile pentru promulgare sau mai are la dispoziție să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, se schimbă totul, totul se resetează. Dacă președintele ține legea 10 zile și în data de 24 octombrie trimite legea în Parlament, Parlamentul se poate mobiliza să o adopte foarte repede și atunci președintele nu mai are decât 10 zile la dispoziție din nou să o publice. Deci, e cam la mâna președintelui toată povestea”, a explicat Augustin Zegrean.

Actul normativ adoptat de Parlament prevede, printre altele, că „data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, că urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

Sursa foto : jurnalul.ro

Back to top button