Actualitate

Decizia de a-l asigura cu pază pe deputatul fugar Gaţcan, în atenția SPPS

Serviciul de Protecție și Pază de Stat al R. Moldova urmează să ancheteze modul în care a fost asigurat cu pază deputatul Ștefan Gațcan, care ar fi fost sechestrat după ce a încercat să treacă de la PSRM la un alt partid. 

Astăzi, de Ziua Serviciului de Protecție și Pază de Stat, instituția a anunțat că a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.

Printre acestea se numără utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale; avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto; favorizarea unor ofiţeri de protecţie și altele.

Totodată, în prezent, SPPS anchetează decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică și anume acordarea protecției deputatului Ștefan Gațcan.

Amintim că pe data de 3 iulie 2020, Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova, a declarat că deputatul Ștefan Gațcan, care inițial a anunțat că a părăsit fracțiunea socialiștilor și a aderat la grupul Pro Moldova, iar ulterior ar fi revenit la PSRM și ar fi renunțat la mandat, a plecat din Republica Moldova pe 1 iulie 2020, solicitând pază de stat până la punctul de trecere a frontierei.

„Dat fiind faptul că dânsul a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății dumnealui, președintele fracțiunii PSRM s-a adresat cu o cerere președintelui țării, adică mie, să asigurăm pază de stat dumnealui, pentru că avea frică pentru viața sa, de cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă ca să scrie cererea probabil, nu știu, el se temea și i-am dat pază de stat. (…) Dumnealui a solicitat pază de stat, i-am spus pe când și pe cât timp îți trebuie, poftim, dar a avut nevoie de pază de stat doar până la frontieră. Din câte cunosc eu, din câte m-au informat colegii, Serviciul Protecție și Pază de Stat, care a fost lângă el, ne-a comunicat că dumnealui a spus că vrea suport până la ieșirea din țară. A ieșit din țară, dar nu pot să vă spun în ce direcție pentru că noi nu cunoaștem și a spus că mai mult de pază de stat nu are nevoie”, povestea atunci Dodon.

Se întâmpla după ce pe 30 iunie, deputatul Ştefan Gaţcan a anunţat că părăseşte PSRM şi aderă la Pro Moldova.  În aceeași zi, fracțiunea PSRM i-a cerut lui Gațcan să-și depună mandatul.

Apoi, pe dată de 1 iulie, socialiștii au anunțat că Ștefan Gațcan, deputatul care a părăsit fracțiunea și a aderat la grupul Pro Moldova, a renunțat la mandat pentru a se dedica plenar carierei în medicină. La scurt timp, Pro Moldova a comunicat că, în realitate, Gațcan ar fi fost sechestrat și impus să ia o asemenea decizie.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button