Actualitate

De unde vine sărăcia: România are de două ori mai mulți angajați la stat față de Marea Britanie, raportat la mediul privat

România este aparent o țară bogată, dar în realitate nu este deloc așa. O țară este bogată dacă are resurse, dar din această categorie fac parte și resursele umane.

Vom compara România cu Marea Britanie și așa vom înțelege de ce suntem săraci.

România are 18,5 milioane de cetățeni. Marea Britanie are 64,5 milioane de cetățeni. Acestea sunt cifrele oficiale. În realitate România are mai puțini cetățeni datorită celor plecați la muncă, Marea Britanie are mai mulți cetățeni deoarece sunt mulți veniți la muncă, dar fără cetățenie.

O țară fără resurse umane este o țară săracă. Ori România este astăzi o țară fără resurse umane.

În condițiile în care în afara țării lucrează peste 5 milioane de români, iar în țară sunt mai puțini de 5 milioane de români(mediul privat), putem vedea cu ușurință că am pierdut jumătate din forța de muncă. Practic am pierdut jumătate de țară.

În Marea Britanie lucrează la stat aproape 5,5 milioane de cetățeni. În mediul privat în Marea Britanie lucrează 26,5 milioane de cetățeni. Marea Britanie are 8,5 milioane de pensionari.

Haideți să vedem ce se petrece în România.

În România lucrează la stat aproape 4,5 milioane de cetățeni. În mediul privat din România lucrează 5 milioane de români. În România sunt aproximativ 5 milioane de pensionari.

Putem vedea că România are o populație îmbătrânită cu un număr de pensionari aproape de două ori mai mare decât în Marea Britanie(raportat la total populație).

Putem vedea că în Marea Britanie raportului între angajații din privat și numărul de pensionari aflați în grija statului este de: 3.

În România raportul între angajații din privat și numărul de pensionari aflați în grija statului este de: 1.

Nu prea avem ce compara, din ceea ce se vede. La noi un angajat ține un pensionar, în Marea Britanie 3 angajați țin un pensionar.

În România avem un angajat la stat la fiecare 3 angajați în privat.

În Marea Britanie avem un angajat la stat la fiecare 5 angajați în privat.

Priviți aceste cifre și veți înțelege de ce este România săracă. Dacă nu se face o reformă profundă a statului, nu există nici o șansă să ne revenim. Mediul privat este pur și simplu călărit, incapabil să facă performanță.

De aici vin și taxele foarte mari pe forța de muncă și pe antreprenori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button