Actualitate

Datoria publică a României a depășit 50% din PIB – Premierul Ciucă, somat de AUR să prezinte rapid programul de reducere a datoriei publice

Nicolae Ciucă este așteptat să prezinte, conform legii, programul de reducere a datoriei publice având în vedere că aceasta a depășit pragul de 50% din PIB. Datoria guvernamentală a României a atins 50,3% din Produsul Intern Brut la finalul lunii martie 2022, cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât în luna similară a anului trecut.

AUR amintește că legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria trece de 50% din PIB.

„Este deja a treia lună când datoria publică a României depășește nivelul de 50%. Cerem premierului Ciucă să vină, într-un termen rezonabil de două săptămâni, în fata Parlamentului și să prezinte planul de redresare a datoriei publice.

Există o lege care obligă Executivul să facă acest lucru. Noi, în afară de informații pe surse, nu am aflat nimic altceva. Partidul Național Liberal se face vinovat de depășirea plafonului de 50%, iar președintele PNL, care este și prim-ministru, e dator să vină în fața Legislativului și să explice măsurile care vor fi luate”, a declarat președintele AUR George Simion.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button