Actualitate

Datoria externă a României a ajuns la 160 de miliarde de euro. Suntem datori pentru trei generații

Înainte de 1989 părinții și bunicii noștri au muncit din greu ca să construiască o țară și să nu fie datori către nimeni. În mai puțin de 35 de ani am ajuns una din cele mai îndatorate țări din Europa dar fără a reuși să ducem banii spre investiții în fabrici sau infrastructură.

Mai rău de atât: ne-am îndatorat ca să plătim pensii speciale și pentru a plăti salarii foarte mari către clientela politică din România.

Datoria externă a României a ajuns la aproape 160 de miliarde de euro. Mai mult de două treimi din această datorie a apărut în ultimii 10 ani, adică în mandatele lui Klaus Iohannis.

Datoria externă excesivă poate să submineze stabilitatea economică a unei țări, să creeze dependență față de creditori străini și să limiteze capacitatea guvernului de a aloca resurse pentru dezvoltare și servicii publice esențiale.

O datorie externă mare a unui stat poate duce la pierderea independenței sale economică și financiară, cu riscul ca creditori externi să exercite o influență substanțială asupra deciziilor politice și economice ale țării respective.

Creșterea datoriei externe pentru a acoperi nevoi de consum și importuri pe termen scurt poate fi problematică din mai multe motive:

  1. Sustenabilitatea datoriei: Dacă o țară acumulează datorie externă fără a avea capacitatea de a o rambursa în viitor, aceasta poate deveni nesustenabilă și să conducă la dificultăți financiare majore. Plățile de dobânzi și rambursarea capitalului pot deveni coplesitoare, ducând la dificultăți financiare serioase.
  2. Dependența de creditori externi: Creșterea datoriei externe poate duce la o dependență crescută de creditori externi, iar acest lucru poate limita suveranitatea și autonomia economică a țării respective. Creditorii pot impune condiții sau politici care să servească interesele lor, punând presiune asupra politicii interne și economice a statului împrumutat.
  3. Riscul de criză financiară: Dacă o țară se confruntă cu dificultăți în rambursarea datoriei externe, poate izbucni o criză financiară care să afecteze stabilitatea economică și financiară. Aceasta poate duce la scăderea valorii monedei, inflație și alte probleme economice majore.
  4. Costuri pe termen lung: Creșterea datoriei externe poate aduce cu sine costuri semnificative pe termen lung, în special din cauza dobânzilor și a rambursărilor de capital. Aceste costuri pot limita resursele disponibile pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate și alte sectoare esențiale pentru dezvoltarea pe termen lung.
  5. Vulnerabilitate la schimbări economice globale: O datorie externă mare poate face o țară mai vulnerabilă la schimbările economice globale, cum ar fi creșterea dobânzilor sau scăderea prețurilor la exporturi. Aceste schimbări pot afecta capacitatea de a rambursa datoria și pot agrava problemele financiare.

În general, este important ca țările să gestioneze cu atenție nivelul datoriei externe și să o folosească cu responsabilitate pentru a asigura dezvoltarea economică durabilă și stabilitatea financiară pe termen lung.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button