Distribuți acest articol

Dan Rădulescu, analist politic, a fost prezent la emisiunea Alert News prezentată de Georgiana Bangălă pentru a discuta despre agricultura din România și situația fermierilor, situația pandemică, dar și alte subiecte care pot fi urmărite pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/5jqw0L93z_/

Primul subiect dezbătut în emisiune este agricultura din România, unde fermierii produc o treime din alimentele necesare, deși ei lucrează doar 12% din terenuri.
“Situația agriculturii românești este una destul de complexă, dar cumva ea se încadrează în evoluția politică a țărilor din fostul lagăr socialist, cele din marginea dinspre fosta uniune sovietică pe linia Poloniei, Ucraina, România și Bulgaria. Înainte de 1989 eram cumva mândri de agricultura noastră, o agricultură foarte performantă cu mii de tone produse la hectar și recorduri absolute.

Beneficiam de o fabrică ce realiza tractoare folosite pentru uz propriu, dar și exportate în țările lumii a treia, Egiptul fiind un mare importator de tractoare românești. În debandada de după 1990, s-a furat foarte mult, au dispărut inclusiv plăcile de beton de la canalele de irigație, pompe, țevi, tot ce s-a putut desprinde din pământ s-a furat. Nu a venit nici un străin să le ia, noi le-am luat și ne-am tăiat craca unii altora.

După 50 de ani de comunism și de lipsa proprietății, oamenilor le-a fost foarte greu și le este în continuare foarte greu să se asocieze. Când mai mulți proprietari se asociază, altfel accesează fonduri europene, altfel negociază cu marile magazine.” afirmă analistul politic.

“Există o luptă între agricultura tradițională și agricultura dedicată exclusiv zonei de piață. Pentru a beneficia de un câștig mai mare, mulți agricultori abuzează de tot felul de substanțe chimice pentru a crește mai mare roșie ș.a.m.d. Soiurile autohtone au fost abandonate, iar din acest motiv nu poți face o agricultură sănătoasă doar încercând să te căpătuiești. Există și un motiv pentru acest gest la limita sănătății publice făcut de țăranii români, nu sunt încurajați de stat sau sprijiniți, iar taxele și impozitele sunt foarte mari.

Pentru a ajunge la o tarabă din piață, agricultorii trebuie să dea mită, să plătească taxă de protecție, combustibilii sunt din ce în ce mai scump, iar toate aceste mici detalii se strâng la un moment dat și dezavantajează atât producătorul și cumpărătorul. Profită exact marii producători din afara țării care sunt foarte bine organizați și foarte sprijiniți de statele în care lucrează în defavoarea altor concurenți.” susține domnul Dan Rădulescu.

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul de mai jos:


Distribuți acest articol