Distribuți acest articol

Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că există o soluție pentru criza facturilor la energie. El cere reducerea TVA în privința energiei, asta după ce partidul său a susținut foarte hotărât liberalizarea pieței de energie.

„Există o soluţie pe care noi, USR, am propus-o încă de atunci, din toamnă: măsuri care să aibă un impact direct în reducerea preţului pe care îl plătesc consumatorii, şi anume reducerea TVA. Noi am propus atunci de la 19 la 5%, pe o perioadă determinată şi, la fel, eliminarea plăţii acelui certificat de emisii de carbon, certificatul verde, care şi el apare acum în facturi.

Astfel de măsuri sunt foarte clare, e foarte clar cum pot fi ele să fie aplicate, au un impact direct şi imediat asupra preţului pe care-l plăteşte consumatorul final, pe când măsurile care au fost adoptate atunci sunt complicate, nu a fost clar încă de atunci cum vor fi ele aplicate, care sunt regulile şi iată că în momentul de faţă suntem în situaţia în care autoritatea a luat nişte decizii, dar nu pare să aibă pârghiile de a controla şi de a urmări felul în care aceste măsuri sunt implementate.„, spune Dacian Cioloș.

Dacă în luna decembrie, pe vremea când coaliția de guvernare „mergea brici”, Cristina Prună susținea că liberalizarea pieței de energie va fi benefică pentru populație, după ce partidul său a fost scos de la guvernare pare că s-a răzgândit. Liberalizarea aduce, conform Cristinei Prună, scumpiri și probleme pentru consumatori.


Distribuți acest articol