Actualitate

Cum au distrus partidele politice fabrica REPUBLICA. Exportam peste tot

Fabricile şi uzinele din Bucureşti, o dată mândria regimului comunist condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu, au ajuns, o bună parte din ele, la cheremul celor care le-au cumpărat la preţuri de ruină. Unele sunt valoroase prin terenul pe care au fost construite, altele mai funcţionează chiar, însă la un nivel redus.

Este şi cazul faimoasei fabrici Republica care, după o privatizare care a dat greş şi după mai multe lupte sindicale, nu a mai rămas decât numele. După 1990 compania încă funcţia, având contracte comerciale cu 25 de ţări. Uşor uşor comenzile au scăzut, în lipsa investiţiilor tehnologia s-a învechit, iar fabrica a intrat în decădere.

Din Uzina Republica, primul mare exportator de țevi petroliere al României comuniste nu a mai rămas nimic.

Secția Trăgătorie, fruntea uzinei altădată, a ajuns astăzi, după faliment, o piatră de moară pentru lichidatorul Republica. Nimeni nu vrea să o cumpere. Secţia în care trăgeau ţevi, un loc de 40.000 de metri pătrați și un alt teren, de 7 hectare, toate valorând 15 milioane de euro, sunt tot ce au mai rămas de vândut din Republica. Restul activelor au fost lichidate pe bucăți. Pentru vânzarea uzinei, s-au organizat licitații săptămână de săptămână, în fiecare miercuri, la ora 10.00, timp de 10 ani.

Marele industriaș Nicolae Malaxa nu-şi imagina nimic din dezastrul de astăzi atunci când ridica uzinele de pe platforma care i-a purtat numele. În 1921, Malaxa construieşte, mai întâi, fabrica de locomotive și tancuri, denumite ulterior Uzinele 23 august și apoi Faur.

17 ani mai târziu, aflat într-o călătorie cu trenul în care se sparge o țeavă, Malaxa are revelația unei noi fabrici. Așa apare Uzina de Tuburi și Oțelării, numită ulterior Republica. În al Doilea Război Mondial, Republica fabrica tuburi pentru obuze. Mai târziu, ajunge să producă 200.000 de tone de țeavă petrolieră pe an. 80% din producție ajunge în toată lumea.

Partidele care au condus România în ultimii 33 de ani poartă vina acestei trădări naționale, aceste partide conduce și astăzi țara, formează guvernul și continuă să facă rău.

În 2003, statul a scos fabrica la privatizare. A fost cumpărată de un concern rusesc format din MOODY – ROM TRADING SRL Romania, MOODY International Trading Inc. SUA, OOO Temerso – Rusia şi ZAO Compania Temerso – Rusia. Privatizarea a eşuat, iar Republica a fost preluată din nou de stat, în 2004. În octombrie 2011 fabrica era în faliment, încă din 2005, fiind în prezent şi vândută pe bucăţi. Situaţia uzinei a fost ca un blestem pentru miile de oameni care muncea acolo. În 1989 Republica număra peste 10.000 de angajaţi, pe când în 2003 nu mai lucrau decât 1.265 de muncitori.

Românii trebuie să înțeleagă că votând aceste partide sau stând acasă nu fac decât să țină la conducerea țării o mână de jefuitori.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button