Actualitate

Cum a devenit România sub Iohannis dependentă de importuri, deși produsele există și în România?

România a avut în anul 2021 un deficit al balanței comerciale de aproape 24 de miliarde de euro. Este cel mai ridicat deficit comercial înregistrat vreodată de către România.

Cu precădere în ultimii 8 ani ritmul cu care România a devenit dependentă de importuri este unul fără de precedent. Pare mai degrabă un gest premeditat decât o acțiune naturală a pieței. Spunem acest lucru deoarece multe dintre produse nu doar că se pot produce în România dar ele există dar nu sunt preluate de marile lanțuri de magazine.

Spre exemplu România exportă legume de aproximativ 100 de milioane de euro dar importăm legume de jumătate de miliard de euro. Pentru o țară care deține cel mai bun teren arabil din Europa și care este împânzită de râuri și pârâuri așa ceva nu este normal.

În topul statelor de unde sunt legume aduse sunt Germania(60 de milioane de euro) și Olanda(70 de milioane de euro).

Urmează importuri de legume din Grecia, Spania, Italia. Din aceste state importurile sunt în medie de 30 de milioane de euro.

Dar cele mai multe importuri provin din Turcia, care domină piața din România. De acolo luăm anual produse de 100 de milioane de euro, mai ales în sezonul rece, atunci când costurile de producție din România sunt foarte mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button