Actualitate

Culmea prostiei: să vinzi gazul ieftin românesc ca apoi să cumperi gaz scump rusesc

Noi nu credem așa de mult în prostie cât mai ales în trădare. România are resurse importante de gaz și de energie electrică. Cantitatea de gaz extrasă din pământul României ar ajunge la toți românii și ar mai rămâne și de export.

Ce au făcut guvernele liberale ale lui Orban și Cîți, susținute de USR-ul lui Dacian Cioloș: au vând gazul ieftin românesc către străini. În loc să vândă doar diferența între consumul intern și producție, guvernele trădării naționale au vândut mai mult.

Așa se face că la acest moment România nu mai are suficient gaz pentru populație dar și pentru export. Ce au ales să facă: să asigure exportul iar românii au rămas parțial fără gaz.

Așa se face că politicienii proști sau trădători au cumpărat gaz scump din Rusia. De ce scump? Deoarece nu exista un contract bilateral pe termen lung cu prețuri bune, au preferat să cumpere de la bursă. Dar la bursă prețurile erau și de 8 ori mai mari deoarece concurăm cu state puternice precum Germania sau Franța.

Așa că am ajuns astăzi să dăm gazul românesc aproape pe nimic, iar gazul rusesc s-a cumpărat de pe bursă la un preț foarte mare.

Care a fost consecința: prețul gazului la români a crescut. Astăzi avem prețuri mai mari decât nemții deoarece ei au gaz ieftin românesc iar noi gaz scump rusesc.

Gazprom a schimbat ruta de tranzit a gazelor sale livrate Europei. În zona noastră tradiţional gazele veneau din Ucraina prin coridorul Transbalcanic, traversau şi Dobrogea noastră de la nord la sud şi ajungeau în sudul peninsulei Balcanice. 

Din acest an, după ce Gazprom a terminat în timp record gazoductul Turk Stream, care leagă Rusia de Turcia subtraversând Marea Neagră, gazele nu mai vin prin Ucraina, ci pe aici, şi apoi în reţelele bulgară şi turcă.

Parţial, apoi, şi în reţeaua românească, prin sudul Dobrogei (Negru Vodă) de unde o parte din ele rămân pentru consumul României şi o parte ajung în Ungaria. 

Gazprom va utiliza preponderent reţeaua de transport spre Ungaria din sudul României, deci începem să fim ocoliţi de tranzitul gazelor, gaze dintre care o parte rămâneau la noi.

Președintele Vladimir Putin a apărat fiabilitatea exporturilor de gaze naturale pe care le face Rusia către Europa și a declarat că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz, respingând în același timp acuzațiile că folosește exportul de energie ca instrument politic.

Putin a respins, de asemenea, la o conferință energetică desfășurată la Moscova pe 13 octombrie, acuzațiile că Rusia ar avea vreo contribuție la creșterea prețurilor la gaze, care a zguduit capitalele europene.

Vi se pare că există o fractură de logică în ceea ce susținem mai sus? Pare că vorbim de prostia supremă sau hoția supremă? Nu, sunt doar USR și PNL conducând România precum o navă spre stânci.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button