Actualitate

Creșterea ca în basme a numărului de secții de vot în Rusia, dedicație pentru Dodon

„Comisia Electorală Centrală (CEC) a intrat în zodia socialistă, ori această instituție, aparent condusă de un reprezentant delegat de un partid de opoziție, a propus Guvernului R. Moldova, absolut nejustificat, mărirea de la 9 la 38 de secții de votare în Federația Rusă”. Declarația a fost făcută de Valeriu Munteanu, unul dintre liderii Mișcării Politice Unirea, după ce autoritatea electorală a venit cu inițiativa de a mări de aproape cinci ori numărul de secții de votare din Rusia la prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Această manevră i-ar permite lui Dodon cu ajutorul autorităților ruse să-și crească cu zeci de mii de voturi butaforice rezultatul electoral. Domnul/tovarășul Putin are expertiză bună în acest sens. O fraudă electorală ce se vede și din cosmos…”, a mai punctat Valeriu Munteanu.

Propunerea respectivă se conține într-un demers pe care CEC l-a trimis către MAE, dar care s-a scurs în presa de la Chișinău. În respectivul document se arată că în Rusia ar trebui deschise 38 de secții de votare față de cele opt câte au existat la alegerile prezidențiale din 2016 și 11 – la alegerile parlamentare din 2019.

În total, a fost propusă deschiderea a 202 secții de votare în 36 de țări, printre care Italia – 45 secții, SUA – 18 secții, România – 15 secții, Germania – 11 secții, Marea Britanie – 10 secții, etc.

Scrisoarea în cauză a fost trimisă spre examinare Ministerului de Externe de la Chișinău pe 11 septembrie, cu cinci zile înainte de expirarea datei limită la care alegătorii din străinătate își pot semnala intenția de vot, un factor cheie în stabilirea numărului de secții în străinătate și locului lor.

În același timp, amintim că astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova pe motiv că acesta „ar fi dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, iar astfel a încălcat legea și jurământul depus”.

Dorin Cimil a fost propus de PAS în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale în vara 2019, mai apoi acesta a fost ales în calitate de președinte al CEC.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button