Actualitate

Creditorii nu mai sunt dispuși să finanțeze deficitele excesive ale României. Trebuie tăiat din cheltuieli

Guvernele României din ultimii 4 ani s-au împrumutat excesiv pentru a-și acoperi deficitele bugetare. Statul român cheltuie cu mult peste cât încasează, adică mult peste capacitatea economiei private de a susține o asemenea structură megabirocratică.

Spre exemplu în anul de grație 2021 încasările au fost de doar 35 de miliarde de euro iar cheltuielile au fost de 65 de miliarde de euro. Dincolo de câteva miliarde de euro fonduri europene, restul reprezintă împrumuturi.

Problema principală este că aceste împrumuturi s-au dus în salarii și pensii ale bugetarilor, nu s-au dus spre investiții. Ori în aceste condiții au stimulat un alt fenomen negativ: consumul produselor importate.

România importă anual produse de necesitate, inclusiv alimentare, de aproximativ 25 de miliarde de euro. Suma este una colosală în condițiile în care acești bani, prin rotație, ar fi generat în România o creștere a PIB-ului de 100 de miliarde de euro.

Partidele politice actuale nu sunt capabile să administreze statul. Există multă hoție și multă prostie.

Criza actuală din România este doar suprapusă ca timp cu cea din Ucraina sau cea generată de coronavirus.

Acest lucru se vede din faptul că doar în România dobânda la utilizatorul final este de 10%, în timp ce în alte state nu depășește 3-4%.

Sunt prea puține investiții și prea multe pensii speciale. Statul nu reprezintă un actor care să genereze bunăstare ci doar sărăcie. Educația și sănătatea sunt la pământ, investițiile aproape de zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button