Actualitate

Continuăm să importăm carne scumpă de porc. Au distrus acest sector

Industria creșterii porcilor a reprezentat întotdeauna un element vital pentru economia României. Această ramură nu numai că a furnizat o sursă esențială de hrană pentru populație, ci și a jucat un rol semnificativ în crearea de locuri de muncă în mediul rural și în dezvoltarea economică a țării. În plus, a contribuit la consolidarea industriei agroalimentare și la exportul de produse din carne de porc.

Marii Producători din Era lui Nicolae Ceaușescu: În perioada pre-1989, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, România se bucura de statutul de mare producător de carne de porc. Planurile cincinale ale regimului susțineau dezvoltarea industriei suine, pentru a satisface cererea internă și pentru export. Această direcție a politicilor a generat o creștere semnificativă a producției interne de carne de porc și a asigurat o bună autosuficiență.

Dependența Actuală de Import: Cu toate acestea, situația s-a schimbat dramatic în ultimii ani. România importă acum aproximativ 80% din carnea de porc consumată, ceea ce este o cifră alarmantă. Această dependență de import a creat o vulnerabilitate în ceea ce privește securitatea alimentară a țării și a afectat producătorii locali.

Declinul Zootehnicii: În ciuda faptului că România are nevoie de aproximativ 10 milioane de capete de porc pentru a satisface cererea internă, sectorul zootehnic a fost afectat negativ. Multe ferme de creștere a porcilor au fost închise, iar mulți producători au renunțat la această activitate din cauza costurilor ridicate și a concurenței neloiale.

Interese Străine în Joc: Există suspiciuni că interese străine au contribuit la declinul industriei porcine românești. Importatorii străini de carne de porc au devenit puternici în țară, iar aceasta a dus la concurență neloială și scăderea prețurilor locale.

Despre Exportul de Cereale: România este cunoscută pentru producția sa bogată de cereale, dar în loc să prelucreze aceste cereale în țară pentru hrănirea porcilor, aceasta exportă materie primă și importă carne de porc costisitoare. Acest lucru este o oportunitate ratată de a-și dezvolta propria industrie și a crea locuri de muncă.

Responsabilitatea PSD și PNL: Partidele PSD și PNL au fost criticate pentru gestionarea ineficientă a acestei probleme. Lipsa unui plan economic coerent și acțiunile îndreptate către interesul național au slăbit industria porcină. Alegații de corupție și lipsa de transparență au contribuit la declin.

În concluzie, industria creșterii porcilor în România a fost afectată în ultimii ani, ceea ce a dus la dependența crescută de importuri și la scăderea producției interne. Este crucial ca guvernanța să se concentreze pe dezvoltarea acestui sector vital pentru a asigura securitatea alimentară și creșterea economică. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că problema nu poate fi redusă la simplificarea aspectelor politice și să ne propunem să găsim soluții care să restabilească sănătatea industriei porcine din România.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button