Actualitate

Comună din Sângerei, iluminată cu susținerea SUA ~ InfoPrut

Peste 700 de locuitori ai comunei Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, beneficiază de iluminat public stradal modern, datorită Programului Comunitatea Mea, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, transmite Moldpres.

„Suntem foarte bucuroși că prin intermediul Programului am reușit să aducem lumină pe străzile locuitorilor din Bilicenii Vechi. Cu o investiție de mai mult de 50.000 de dolari SUA din partea USAID și o contribuție locală în valoare de 32.000 de dolari SUA de la bugetul local și cetățeni, USAID și primăria au reușit să instaleze sute de corpuri de iluminat de tip LED pe o lungime de 7,6 km de rețele de iluminat public stradal”, a menționat șeful Misiunii USAID în R. Moldova, Scott Hocklander, în cadrul vizitei de recepționare a lucrărilor de renovare, potrivit sursei citate.

Problema iluminatului public local a fost identificată de cetățeni în cadrul sesiunilor de planificare strategică, organizate în fiecare an cu sprijinul Programului Comunitatea Mea. Astfel, cetățenii au stabilit că iluminatul stradal este una dintre cele mai stringente nevoi ale comunității.

Primarul comunei, Ala Guzun, a subliniat până la implementarea proiectului de dezvoltare comunitară, doar 20% din străzile din localitate erau iluminate.

„Grație acestui program am reușit să acoperim 80% din localitate cu iluminat public”, a explicat primarul.

„Comunitatea Mea” este programul principal al USAID în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale ca acestea să devină mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni, precum și de a oferi asistență tehnica și instruiri angajaților primăriilor pentru a putea răspunde la necesitățile cetățenilor.

Asistența programului vizează în mod prioritar autoritățile publice locale de nivelul întâi, însă vor beneficia de sprijin și grupurile civice, și mediul de afaceri local, pe măsură ce abilitățile acestora de promovare a drepturilor se vor îmbunătăți. Programul  a fost lansat în 2018 și are un buget în valoare de 20,5 mln de dolari SUA (grant).

Durata implementării este de cinci ani, iar beneficiari vor fi peste 100 de localități și peste 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button