Actualitate

Companiile din energie au făcut profituri colosale fără a crea din ele unități noi de producție

În România există companii producătoare de energie electrică, companii care transportă energia electrică, companii distribuitoare de energie electrică și consumatorii.

Acum 33 de ani aceste companii aparțineau toate statului român iar costurile către intern se bazau pe costuri și nu pe profituri colosale.

Astăzi românii nu mai plătesc energia electrică celor care o produc, ceea ce nu este normal. Această energie este vândută de producători ieftin către companiile distribuitoare, care au devenit simpli speculatori ai pieței de energie.

Așa se face că producătorii vând la un preț mic, însă românii sunt obligați să cumpere la un preț de 4 ori mai mare.

Aceste companii nu sunt însă decât simpli intermediari. Banii obținuți nu mai rămân în țară ci pleacă de aici, sărăcind lunar țara. Pierderi valutare prin energia comisionată sunt colosale.

Așa se face că aceste companii au prosperat însă producătorii, transportatorii și consumatorii au sărăcit. Statul român prin clasa politică sunt vinovați, vorbim despre un act de trădare națională. Cu banii obținuți clasa politică a fost coruptă și s-au creat condiții favorabile, inclusiv subvenționarea pieței de energie.

Banii obținuți, profiturile mari ar fi trebuit investite aici în noi unități de producție a energiei electrice. Bani au fost să terminăm hidrocentrale, să începem altele noi și să finalizăm și ultimele 2 reactoare atomice de la Cernavodă.

Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

Băieții deștepți din energie pur și simplu facturează cu roboței. Ei nici nu țin angajați deoarece nu au nevoie de ei. Să primești și să oferi facturi, asta înseamnă să fii cu adevărat speculator.

România trebuie să vândă direct energia de la producători. Această situație de speculă trebuie oprită. Banii din energie electrică trebuie investiți.

PNL și PSD au închis în ultimii ani mai multe linii de producție. Au dat ei vina pe Bruxelles, dar au mințit. Nimeni nu ne-a spus să fim proști, să închidem unitățile de producție înainte să facem altele noi.

România are astăzi un deficit mediu de energie electrică de 15%. El este acoperit din importuri. Plătim lunar facturi către Ungaria, Bulgaria și Ucraina. Avem vânt, avem ape dar nu avem politicieni cinstiți, buni gospodari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button