Actualitate

Comisia Europeană a aprobat un proiect major de infrastructură rutieră în România

Ministrul Transporturilor , Lucian Bode, a anunțat pe paginaa să de facebook că , luni, Comisia Europeană a aprobat proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”, cu o valoare totală de 968,781 milioane de lei.

Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

„La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de coeziune pentru „Construcția variantei de ocolire Bacău”, selectat de către autoritatea de management pentru axă prioritara 1, „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metroului” din cadrul programului operațional „Infrastructura Mare”. România a furnizat Comisiei toate informațiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu.

Obiectul proiectului Variantă de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostradă, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, variantă de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele”, precizează Bode.

„Este încă o dovadă a faptului că Moldova nu e uitată. Astfel, prima porțiune de autostradă pentru zonă Moldovei, și anume Variantă de ocolire a Bacaului, beneficiază începând de astăzi de finanțare europeană. Și asta în condițiile în care, anul trecut, vechea guvernare PSD a trimis CE documentații incomplete, fără planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructura. De data această, reprezentanții europeni au găsit parteneri de dialog și iată că muncă de echipă și seriozitatea cu care sunt transmise datele și informațiile solicitate de către Comisie dau roade”, a mai arătat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Valoarea totală a proiectului este de 968,781 milioane de lei, din care valoarea totală eligibila, finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, este 811,102 milioane de lei (85% din valoarea totală eligibila aprobată-689,437 milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121,665 milioane de lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Back to top button