Actualitate

Cioloș și europarlamentari ai USR fac un nou partid: USR devine istorie

Dacian Cioloș și alți europarlamentari proveniți din PLUS își vor da demisia din USR, fiind nemulțumiți de actuala conducere, susțin surse din partid. Ei vor forma un nou partid.  

„Retras la Bruxelles, izolat în țară”, este caracterizarea făcută de foștii colegi din conducerea USR lui Dacian Cioloș. După demisia din funcția de președinte al partidului, în 7 februarie 2022, europarlamentarul nu și-a ascuns nemulțumirea față de echipa interimară de conducere a USR.

Printre europarlamentarii care ar putea demisiona din USR s-ar putea regăsi Dacian Cioloș, Dan Tudorache, Ramona Strugariu, Dragoș Pâslaru și Alin Mituță, susțin sursele citate.

Discuția privind posibila plecare din partid a celor din jurul lui Dacian Cioloș nu este nouă în USR. Chiar dacă fuziunea USR cu PLUS s-a finalizat în 2021, iar Dacian Cioloș a câștigat șefia partidului, lucrurile nu s-au îndreptat în direcția dorită.

Echipa din jurul lui Dan Barna a câștigat majoritatea în Biroul Național de conducere, spre nemulțumirea lui Cioloș. Încercarea acestuia de a impune o nouă procedură de luare a deciziilor a fost blocată în partid, iar totul s-a finalizat prin demisia din februarie.

Legăturile lui Cioloș cu actuala echipă interimară de conducere a USR, sub Cătălin Drulă, au devenit aproape inexistente. Europarlamentarul a preferat să se dedice activității de la Bruxelles și din grupul RENEW și mai puțin vieții interne de partid.

„Cioloș este dezamăgit că mai multe măsuri pe care actuala conducere a promis că le va implementa au fost uitate”, au dezvăluit surse din USR, apropiate de fostul președinte.

Cu toate acestea, „nu are încă un plan clar, cum ar fi formarea unui nou partid”, subliniază sursele citate. Nu ar fi exclus ca un nou partid să apară până în 2024, remarcă unii lideri USR.

Europarlamentarul a avut o discuție cu mai mulți foști membri PLUS, la Bruxelles, săptămâna trecută.

Subiectul Cioloș, discutat în ședința conducerii USR. „Știm că va pleca săptămâna aceasta”

„Ne-au confirmat că au existat aceste discuții, ne-au confirmat că sunt nemulțumiri, dar colegii din Biroul Național ne-au confirmat că nu există perspectiva scindării, plecării. Orice încercare de rupere a USR ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD și PNL, ar fi o nerozie să rupă cineva USR”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al partidului.

Deputatul a subliniat însă că nu se va „ruga de nimeni să rămână în partid”, precizând că activitatea lui Cioloș în viața de partid s-a redus după demisie.

Subiectul plecării lui Cioloș din partid a fost discutat în ședința de luni a conducerii USR, unde mai mulți deputați au susținut că nu intenționează să plece din partid.

„Pentru noi e clar că Cioloș va pleca din USR. Știam că va face anunțul în această săptămână, vedem dacă o să fie așa. Oricum, de plecat, va pleca”, au afirmat surse din conducerea USR pentru Europa Liberă.

Conducerea USR urmează să discute cu parlamentarii despre posibile plecări din partid.

„Deocamdată, nu am luat decizia de a-mi da demisia din USR”, a declarat europarlamentarul Dragoș Tudorache, care a confirmat că a existat o întâlnire la Bruxelles.

Congresul pentru viitoarea conducere a USR ar urma să aibă loc în toamnă. Cătălin Drulă, președintele interimar, va candida pentru poziția de președinte, iar o altă tabără, grupată în jurul primarului Brașovului, Allen Coliban, încearcă să îl contracandideze.

Back to top button