Cine sunt ocrotitorii românilor din afara României. Nu au mormintele în ţară, ci printre străini ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Fie că fac parte din comunitățile de români din vecinătatea granițelor țării, fie că sunt plecați la muncă, la studii ori s-au stabilit definitiv în alte locuri decât țara lor natală, credincioșii ortodocși români se află în grija Bisericii pe toate meridianele globului pământesc, notează Basilica.ro.

Patriarhul Daniel a ales câțiva sfinți ca ocrotitori spirituali ai diasporei românești pentru că au purtat aceeași cruce a trăirii printre străini, iar mormintele lor se află în afara României. Ei sunt în mod deosebit rugători pentru poporul român şi ocrotitori ai românilor plecaţi printre străini, a subliniat acesta.

Sfântul Ioan Casian are mormântul la Marsilia, în Franţa. Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creştine, este înmormântat undeva în Italia, nu se ştie precis locul. Sfântul Ioan Iacob, numit şi Noul Hozevit, are moaştele la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Hozeva, Israel.

„Toţi sfinţii români sunt ocrotitori ai românilor din afara României, dar am ales pentru această icoană trei cuvioşi care au o istorie şi o experienţă deosebită”, a explicat Preafericirea Sa vorbind despre viețile celor trei.

Sf. Ioan Casian (28/29 februarie)

Sfântul Ioan Casian este „un părinte al Bisericii nedespărţite”, a spus Părintele Patriarh referindu-se la faptul că acest cuvios a trăit înainte de Marea Schismă (1054). S-a născut în părţile Casimcei din nordul Dobrogei (pe atunci, Sciţia Mică) în jur de anul 360.

Cuviosul Ioan Casian a fost unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai literaturii și monahismului creștin din sec. IV și V. El este cinstit ca sfânt și de romano-catolici.

Cunoştea foarte bine limba latină, pentru că provenea din populaţia daco-romană din Dobrogea. Dar, în acelaşi timp, a cunoscut foarte bine şi limba greacă. A călătorit în Egipt şi în părţile Răsăritului şi apoi s-a stabilit în Galia, Franţa, şi a întemeiat două mănăstiri la Marsilia. A elaborat mai multe scrieri duhovniceşti, mai ales pentru monahi.

Sf. Dionisie Exiguul (01 septembrie)

Dionisie Exiguul, un alt dobrogean, a trăit un secol mai târziu şi a fost printre cei mai învăţaţi oameni ai timpului său. A fost consilier pentru 10 papi la Roma, a organizat biblioteca Bisericii Romane şi a cerut Papei Ioan, pe la anul 530, să nu se mai numere anii de la întemeierea Romei sau din timpul lui Diocleţian, ci de la Naşterea lui Hristos”, a amintit Patriarhul României.

„Acest român dobrogean cunoştea atât de bine limba greacă şi limba latină, încât ţinea în faţă un text în limba greacă şi vorbea în latină sau invers, atât de repede şi atât de cursiv traducea. Sfântul Dionisie Exiguul a fost un erudit, dar în acelaşi timp a fost şi unul dintre cei mai postitori şi nevoitori călugări”.

Deși era foarte învăţat, cunoştea foarte bine ştiinţele vremii sale, Sfântul Dionisie era foarte smerit. Postea mult, se ruga mult, dar nu judeca pe nimeni, a menționat Patriarhul.

Și acest sfânt străromân este cinstit atât atât în Biserica Ortodoxă,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol