Cine este noul ambasador al R. Moldova la Moscova
Distribuți acest articol

Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi numirea deputatului socialist Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

„Este o activitate foarte responsabilă. Vreau să-i mulțumesc pentru activitatea sa în Parlament în Comisia Buget și Finanțe”, a declarat premierul Ion Chicu după ce candidatura lui Golovatiuc a fost aprobată.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a aprobat candidatura lui Emil Druc în funcția de ambasador al R. Moldova în Canada. Consul general al Republicii Moldova în orașul Nisa, Franța, a fost numit Lilian Moraru, iar reprezentantul permanent al R. Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a fost rechemat din funcție.

Menționăm că socialistul Vladimir Golovatiuc îi va lua locul lui Andrei Neguța, fostul ambasador al R. Moldova la Moscova, care a fost rechemat din funcție, după ce pe 5 decembrie 2020, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate au depistat mai multe cutii cu anabolizante, într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

Ulterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că mijlocul de transport se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

La scurt timp după acest incident, Igor Dodon a anunțat că deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, ar putea deveni noul ambasador al R. Moldova la Moscova, menționând că autoritățile de la Chișinău au solicitat acordul Federației Ruse în acest sens.

Vladimir Golovatiuc a declarat atunci că a primit această ofertă cu o zi înainte ca Andrei Neguță să fie rechemat de la Moscova. El a specificat că  ținând cont de situația actuală, practic nu a avut de ales și a acceptat propunerea președintelui în exercițiu Igor Dodon. „În viața omului, este așa o perioadă când parcă ai dreptul la alegere, și parcă nu. Situația în care se află țara, situația economică, desigur eu am acceptat propunerea președintelui. Luând în considerare situația, nu am avut de ales”, a explicat socialistul.

Cu referire la acest subiect presa rusă a scris atunci că Igor Dodon dorește să reușească numirea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador al R. Moldova în Rusia până la depunerea jurământului de către Maia Sandu. Mai mult, sursa citată susține că în cazul numirii lui Golovatiuc la șefia misiunii diplomatice din Moscova, relațiile Rusiei cu Maia Sandu vor începe cu tensiuni.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol